logo

Záchranáři cvičili v okolí hradu Buben

Plzeňský kraj - 31.3.2016

23. března 2016 se výjezdová skupina RZP Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje účastnila Prověřovacího cvičení Povodeň Mže 2016.

Úvodem cvičení byl zřízen štáb velitele zásahu. Zde měla ZZS PK svého zástupce, který koordinoval společné zásahy záchranářů s dalšími složkami IZS. Během  tohoto cvičení VS RZP  zasahovala společně s HZS PK při třech modelových situacích.

Během první modelové situaci bylo nutné evakuovat osoby uvězněné vodním tokem v chatové oblasti v blízkosti Zříceniny hradu Buben. Během evakuace došlo k poranění jedné osoby, která musela být ošetřena a transportována na člunu v celotělové vakuové matraci. Hasiči zvoli možnost evakuace pomocí traversu na gumovém člunu. Pacient byl převezena přes vodní tok jako první a předán do péče záchranářů. Ostatní osoby byly převezeny na člunech po malých skupinkách.

Druhá simulace demonstrovala pád dvou osob ze stráně v chatové osadě Čertovka. Jedna osoba utrpěla otevřenou zlomeninu stehenní kosti a podezření na poranění zad. Druhá osoba po pádu utrpěla zlomeninu zápěstí. Oba zranění byli ošetřeni HZS a předáni do péče záchranářů. Spolu s nimi se v okolí pohybovalo dalších šest osob. Ty byly převezeny do bezpečí na člunech HZS.

Třetí modelová situace se odehrávala v nepřístupném terénu v okolí Zříceniny hradu Buben. Zde došlo k dopravní nehodě osobního automobilu, který vlivem zdravotní indispozice řidiče sjel do potoka. V autě cestovali celkem čtyři pasažéři. Dvě osoby byly bez zranění a bez pomoci opustily havarovaný automobil. Ve vozidle zůstal řidič v bezvědomí a spolujezdec s poraněním ramene. Hasiči tyto osoby z vozu vyprostili a předali do péče záchranářů. Členové VS RZP ve spolupráci s HZS PK během cvičení ošetřili celkem pět zraněných.

Cvičení pokračovalo i druhým dnem nácvikem evakuace osob do evakuačního střediska. Celkem se akce zúčastnilo 218 osob, z toho 4 členové ZZS PK, 5 příslušníků PČR, 118 členů HZS JPO a další.

Foto: Jan Kordík a Pavla Jakoubková