logo

Náročný zásah leteckých záchranářů v Beskydech u muže, nalezeného ve sněhu

Moravskoslezský kraj - 3.4.2016

Posádka vrtulníku Kryštof 05 z ostravské základny LZS absolvovala v sobotu 2. dubna odpoledne, náročný zásah v horském terénu Beskyd. Záchranná služba byla po půl páté informována o nálezu muže ve sněhu, a to v nepřístupném terénu na svahu Lysé Hory.

Kolemjdoucí nejprve přivolali horskou službu a ta následně ZZS s tím, že u postiženého jsou známky poruchy vědomí.

Vrtulník provedl rekognoskaci terénu, na místě události však nebylo možno přistát. V šikmém terénu byl proto vysazen lékař LZS a stroj se zdravotnickým záchranářem odlétl na Lysou Horu, kde bylo k použití připraveno vybavení k práci v podvěsu. Lékař mezitím provedl prvotní odborné ošetření pacienta. Šestatřicetiletý muž byl vzhledem ke svému pobytu na zasněženém místě, a odění pouze ve spodním prádle, silně podchlazen, nekomunikující, avšak bez známek vnějších zranění.

Byl zafixován do vakuové matrace a zahříván teplo emitujícími poduškami. Záchranáři jej uložili do transportní sítě, zabalili do termofólie a poté v podvěsu vrtulníku přepravili na Lysou Horu, kde bylo možno bezpečně přistát. Zde provedl tým další ošetření, včetně aplikace ohřátých infusních roztoků a postižený byl převzat na palubu stroje. Ten jej následně transportoval na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.
P1030315 P1030317

 

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK