logo

Zdravotnické operační středisko ZZS Olomouckého kraje je v provozu 11 let

Olomoucký kraj - 3.4.2016

Zdravotnické operační středisko (ZOS) je centrálním místem příjmu a vyhodnocení tísňové výzvy a operačního řízení výjezdových skupin ZZS OK. Je řídícím orgánem zdravotnické záchranné služby, nadřazeným pracovištěm a přímo zodpovídá za příjem, zpracování, vyhodnocení, vyslání a řízení výjezdových posádek.

V roce 2015 došlo k technologické přestavbě a inovaci zdravotnického operačního střediska a ke změně procesního řízení z jednostupňového (paralelního) na dvoustupňový (sériový) systém řízení operačního střediska, které se dělí na pracoviště příjmu tísňové výzvy a na pracoviště operačního řízení. ZOS pracuje v nepřetržitém režimu, provoz zajišťují 4 operátoři v každé směně.


Naše zdravotnické operační středisko je v plném provozu již 11. let, to je více jak čtyři tisíce dnů bez přerušení, kdy byli naši operátoři plně k dispozici.

Každý den je připraveno 8 operátorů ve dvou směnách po čtyřech. Ti provedou příjem, zpracování, vyhodnocení žádostí s následným vysláním a řízením výjezdových posádek.

Zdravotnické operační středisko řídí 28 posádek na 15 výjezdových základnách v rámci Olomouckého kraje včetně jedné letecké záchranné služby s domovským heliportem v Olomouci.

Zdravotnické operační středisko během jediného dne příjme 900 až 1000 telefonních a radiofonních hovorů, tj. každé dvě minuty naši operátoři uskuteční jeden hovor.

V loňském roce bylo realizováno operačním střediskem 50 575 výjezdů, tj. průměrně 140 denně.

 

Lucie Mikisková, DiS. tisková mluvčí ZZS OLK