logo

Samonafukovací stan pomůže při práci moravskoslezským záchranářům

Moravskoslezský kraj - 18.4.2016

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje má k dispozici nový prostředek k práci v terénu. V uplynulých dnech byl do vybavení krajských záchranářů uveden nový samonafukovací stan, který je již nyní čtyřiadvacet hodin denně připraven k použití.

Zatímco při běžných zásazích je práce záchranářů v rámci výjezdu počítána v desítkách minut a na místě události zpravidla dlouho nesetrvávají, v případě řešení mimořádných událostí tomu může být jinak. Situace jako jsou hromadné dopravní nehody, průmyslová či jiná neštěstí, přírodní katastrofy, atd., mohou vyžadovat přítomnost personálu ZZS v místě po dobu hodin nebo i déle. Primárním účelem nového stanu je zajištění zázemí zasahujícím posádkám záchranné služby právě při řešení podobných mimořádných událostí. Potřebným se stává především tehdy, probíhá-li takový zásah za nepříznivých klimatických podmínek.

Stan však nalezne své využití rovněž v rámci činnosti vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS, tedy při cvičeních a metodických zaměstnáních záchranářů. Pořízení mobilního zázemí bylo financováno z prostředků na krizovou připravenost. Jedná se o příspěvek státu pro jednotlivé zdravotnické záchranné služby v hodnotě 10,- Kč za každého obyvatele kraje a čerpání je určeno zejména pro vzdělávání a připravenost poskytovatelů ZZS na řešení mimořádných událostí.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK