logo

U Chrášťovic spadlo malé sportovní letadlo, lékař u pilota konstatoval smrt

Jihočeský kraj - 21.4.2016

Dvě minuty před středeční 15. hodinou přijalo operační středisko jihočeských hasičů informaci o pádu letadla u obce Chrášťovice na Strakonicku.

Hasiči neměli od oznamovatele bližší informace o nehodě. K zásahu operační důstojníci proto vyslali dvě profesionální jednotky, a to ze stanic Strakonice a Blatná, a svolali jednotku SDH obce Sedlice. V průběhu jízdy hasičů na místo nehody bylo operační středisko a následně i jednotky informovány, že na místě je již hlídka Policie ČR. Ta podala zprávu, že se jedná o malé sportovní letadlo, které je rozlomené, zcela zničené a cestoval v něm pravděpodobně pouze pilot. Podle dalšího oznámení policistů letadlo nehoří a ani se z něj nekouří.

Všechny tyto informace následně potvrdil velitel profesionální jednotky po příjezdu na místo a provedeném průzkumu. Zásah hasičů nebyl v tuto chvíli potřeba, jednotky se kromě osádky rychlého zásahového automobilu ze strakonické stanice vrátily zpět na základny.

U nehody přistál vrtulník LZS, jejíž lékař konstatoval u pilota smrt. Nehodu si poté převzali k šetření policisté a pracovníci Ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod. Když bylo ukončeno jejich šetření, hasiči z vraku letadla vyprostili tělo pilota a předali ho koronerům a následně pracovníkům pohřební služby.

Po 18. hodině k nehodě vyjely na místo nehody strakonický automobilový jeřáb a kontejnerový nosič se stanice Písek. Hasiči na místě nehody mezitím vrak letadla rozstříhali tak, že bylo možné ho jeřábem naložit na nosič. Zítra ho hasiči dopraví na leteckou základnu Praha-Kbely k dalšímu zkoumání.