logo

Večer Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje sklidil velký zájem

Plzeňský kraj - 26.4.2016

Velký ohlas odborné veřejnosti sklidil Večer Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, který se uskutečnil 20. dubna tohoto roku na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni.
Celému Večeru předsedal doc. MUDr. Ivan Chytra, CSc., Ph.D., pedagog, vědec a lékař KARIM FN Plzeň. Lékaři z krajské záchranky prezentovali celou řadu zajímavých témat.

Zazněly následující prezentace:

NUDr. Vidunová J., MUDr. Židková A.: Závažné trauma pánve – kazuistika
MUDr. Zachová Z., MUDr. Tupý R.: PRES – Posterior reversible encephalopathy syndrome – kazuistika
MUDr. Procházka M.: Hemiplegie, která nebyla iktem – kazuistika
MUDr. Divišová B.: Pád z výše – kazuistika

Velkou flexibilitu pak prokázal náměstek útvaru zdravotnických činností ZZS Pk MUDr. Robin Šín, který namísto avizované přednášky s názvem Znalosti členů výjezdových skupin v oblasti řešení mimořádných událostí aktuálně pohovořil o nedávné a mediálně známé události s hromadným postižením osob, ke které došlo 7. dubna 2016 ve škole v přírodě u obce Žihle na severním Plzeňsku.

Zde onemocnělo akutními zažívacími obtížemi 80 z 200 ubytovaných dětí, ze kterých muselo být téměř šedesát transportováno k ošetření do několika nemocnic. Doktor Šín shrnul činnost ZZSPk na místě, nasazení prostředků a vyhodnotil pozitiva i negativa celé akce, z nichž se lze poučit do budoucna.

Všichni přednášející sklidili zaslouženou pozornost zaplněného sálu.