logo

Kryštůfek záchranář plní úspěšně svoji misi

Olomoucký kraj - 2.5.2016

V těchto dnech uplyne půl roku od doby, kdy zdravotničtí záchranáři z Olomouckého kraje doplnili posádky svých vozů o nového člena, Kryštůfka záchranáře.

Plyšová hračka mající podobu malého zdravotníka plní úspěšně svoji misi na palubách sanitek a vrtulníků. Záchranáři hračku dávají zejména dětem, jež jsou v jejich péči delší dobu, těm, které jsou vážně nemocné či zraněné, nebo bez doprovodu svých rodičů. Malí pacienti také mohou přímo na palubách vozů na hračce ukázat, kde a jak je co bolí, lékař naopak demonstruje na Kryštůfkovi, jaké úkony musí dítěti provést. Plyšový přítel pak děti doprovází při pobytu v nemocnici a často ještě další částí života.


„Od chvíle, kdy Kryštůfci rozšířili naše řady, jsme je převáženým dětem věnovali ve 45 případech. Ověřili jsme si v praxi, že malí pacienti reagují na hračku většinou velmi pozitivně, a ta velmi dobře plní svou funkci,“ uvedl ředitel olomoucké záchranky Petr Hubáček.


Právě pro děti bývá přítomnost na palubě sanitního vozu velmi stresující záležitostí. Přinést malým pacientům alespoň trochu radosti, zabavit je a zmenšit jejich strach, dát jim oporu v čase, kdy se nemají čeho chytnout, to je poslání projektu nadačního fondu Kryštůfek.
krystufek_zachranar_1 krystufek_zachranar_2

Lucie Mikisková, DiS. tisková mluvčí ZZS OLK