logo

Základní kámen nové výjezdové základny ZZS PLK ve Stříbře byl položen

Plzeňský kraj - 2.5.2016

V pondělí 2. května 2016 v 11 hodin byl slavnostním poklepem položen základní kámen nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje ve Stříbře na Tachovsku.

Moderní zázemí získají záchranáři v areálu bývalých kasáren, kde vyroste novostavba za cca 9,5 milionu korun. Z těchto nákladů zaplatí 1,5 milionu město Stříbro a 8 milionů zřizovatel ZZSPk, kterým je Plzeňský kraj. Stavba by měla být uživateli předána 31. srpna tohoto roku, záchranáři by se sem z nevyhovujících prostor měli přestěhovat začátkem října. K další změně pravděpodobně dojde od ledna roku 2017, kdy jednu výjezdovou skupinu rychlé lékařské pomoci nahradí dvě (jedna s lékařem a jedna bez lékaře), pracující v souladu se současnými trendy v setkávacím systému (rendez – vous). Tím dojde k dalšímu zlepšení dostupnosti přednemocniční neodkladné péče na Tachovsku.

Dnešního aktu se zúčastnili mimo jiné zástupci města Stříbra vedení starostou Karlem Lukešem, management krajských záchranářů v čele s ředitelem Pavlem Hrdličkou, hosté z ostatních složek IZS, vedoucí odboru zdravotnictví KÚ PK Jan Karásek, krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková nebo poslanec PS PČR Václav Votava.

„Práce zdravotnických záchranářů si velmi vážím. Vím, že jejich činnost je často zneužívána, znepokojují mě i zprávy, kdy se dozvídám, že zdravotníci byli dokonce napadení. Přeji jim tedy, aby museli z nové základny zasahovat co nejméně a aby všechny výjezdy měly pokud možno šťastný konec,“ prohlásil krom jiného poslanec Votava. Radní Milena Stárková a ředitel ZZSPk Pavel Hrdlička pak ocenili zejména příkladnou spolupráci Plzeňského kraje, města Stříbra a samotných zdravotnických záchranářů.

Foto: Vítězslav Sladký