logo

Čtyři výjezdové skupiny záchranářů Plzeňského kraje se zúčastnily Memoriálu Jindřicha Šmause

Plzeňský kraj - 13.5.2016

Tradiční Memoriál Jindřicha Šmause, soutěže ve vyprošťování zraněných osob, se uskutečnil ve čtvrtek 12. května 2016 v Rokycanech.

Jelikož se akce koná přímo na rokycanském náměstí před obchodním domem Žďár, těší se velkému zájmu veřejnosti. Jedinečnost celého klání spočívá ve skutečnosti, že společně soutěží dva týmy – čtyřčlenné družstvo hasičů a tříčlenné družstvo zdravotnických záchranářů. Akci pořádají hasiči z Rokycan ve spolupráci s Plzeňským krajem, městem Rokycany a Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje.

Úkolem soutěžních týmů je šetrné a efektivní vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla pomocí techniky, prostředků a nářadí, které se běžně používají při skutečných dopravních nehodách, následné poskytnutí přednemocniční neodkladné pomoci zraněným a bezpečný transport pacientů do sanitního vozidla. Soutěžící předem neznají situaci, ke které jsou přivolaní. Pro každé družstvo je přichystaný jiný scénář. Může jít například o auta různě na sebe navršená, převrácená na bok, na střechu, nebo různě zdemolovaná o pevnou překážku. Záchranáři teprve při zahájení zásahu zjistí druh nehody a rozsah zranění osob. Jde o to, aby se simulovaná dopravní nehoda co nejvíc přiblížila reálné situaci.

Letos se soutěže zúčastnilo 14 kompletních týmů nejen z nejrůznějších koutů České republiky, ale také ze Slovenska a Maďarska. Plzeňští krajští záchranáři do bojů o pohár postavili hned čtyři své výjezdové slupiny. Akci moderovala Pavla Jakoubková (HZS Pk) společně s Robertem Vodičkou (ZZSPk). Hlavním sponzorem Memoriálu byla Zdravotní pojišťovna Ministerstva Vnitra.

„V celkovém hodnocení IZS si zlato již po třetí za sebou v řadě vyprostil tým z Ústeckého kraje – hasiči a zdravotníci ÚO Most, na druhém místě skončilo družstvo HZS Karlovy Vary se ZZSPk z výjezdové základny Vlčice a bronzovou medaili si na druhou stranu republiky odvezli hasiči z Bílovce a ZZS Ostrava,“ uvedla po sečtení výsledků Mgr. Pavla Jakoubková.

Všem gratulujeme a našim kolegům děkujeme za skvělou reprezentaci!

Vítězslav Sladký

Foto: Antonín Pojeta a HZS PLK