logo

Záchrana paraglidisty v Beskydech

Moravskoslezský kraj - 19.5.2016

Letečtí záchranáři zasahovali včera, ve středu 18. května, u zraněného paraglidisty v Beskydech. Informace o pádu muže byla zdravotnickému operačnímu středisku nahlášena po sedmnácté hodině z lokality Prašivá, tedy poblíž obce Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku. Na místo vzlétl vrtulník letecké záchranné služby i s vybavením pro záchranu pacienta pomocí lanové techniky.

Dvaapadesátiletý muž zavadil při startu s paraglidem o strom a následkem toho se zřítil z přibližně patnáctimetrové výšky na zem. Letečtí záchranáři přistáli vzhledem k okolnímu zalesněnému terénu na vrcholu Prašivé. Lékař se záchranářem se vydali pěšky k pacientovi, který byl při vědomí, utrpěl však poranění páteře. Po prvotním ošetření rozhodla posádka LZS o vyzvednutí postiženého pomocí vrtulníku.

Spolu se členy horské služby jej přepravila na nedalekou lesní cestu, kde bylo možno manévr provést. Pilot vrtulníku poté se strojem naletěl nad udané místo a pacient byl za pomocí podvěsu přepraven na Prašivou. Zde záchranáři převzali muže na palubu stroje a následně jej šetrně transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK