logo

Policista na Jindřichohradecku skočil do vody k potápějícímu se vozidlu, vytáhl z něj řidiče, který byl opilý

Jihočeský kraj - 22.5.2016

Tragicky mohla skončit dopravní nehoda pro devětapadesátiletého řidiče Škody Octavie, který havaroval v sobotu, krátce po jedenácté hodině večer, v katastru obce Chlum u Třeboně na Jindřichohradecku.

Svým vozidlem sjel do rybníka Vydýmač, nebýt duchapřítomnosti oznamovatele a hlídky policistů ze Suchdola nad Lužnicí, mohl přijít o zdraví a život. K policistům, kteří vykonávali dohled nad silničním provozem přijel oznamovatel, který policistům sdělil, že viděl dopravní nehodu, při níž sjelo vozidlo do rybníka. Mezitím zalarmoval zdravotnickou záchrannou službu i hasiče a policisty zaregistroval, když kolem nich projížděl, vrátil se tedy pro ně, pro pomoc. Hlídka policistů ve složení prap. Vít K., a jeho kolega pprap. Lukáš M. jeli za oznamovatelem směrem k rybníku. Při jejich příjezdu už viděli převrácené vozidlo na střeše a z vody koukající kola auta. Policista Vít K. neváhal, skočil do rybníka, auto obeplul a podařilo se mu otevřít dveře u řidiče, kterého následně za pomoci kolegy a oznamovatele vytáhli na břeh. Řidič byl v šoku, dechová zkouška u něj prokázala, že před jízdou nebo během ní, požil alkohol. Nadýchal bezmála 2 promile alkoholu v dechu. Řidiče převezli zdravotníci k dalšímu ošetření do nemocnice, a hasiči následně vytáhli z vody vozidlo a odklidili následky dopravní nehody.

Alkohol za volant rozhodně nepatří, tento řidič měl obrovské štěstí, že si jeho nehody všiml oznamovatel, který přivolal pomoc. Za svou nezodpovědnost mohl řidič v tomto případě zaplatit životem. Nejen tím svým, ale pokud by pod vlivem alkoholu způsobil jinou dopravní nehodu, mohli její následky odnést jiní, nevinní lidé.

Poděkování patří všem, kteří v noci u této nehody zasahovali.

por. Bc. Lenka Krausová, PČR