logo

Pacient s vysoce virulentní nákazou byl tématem cvičení karlovarských záchranářů a hasičů, s bioboxem přijela Ambulance Meditrans

Karlovarský kraj - 25.5.2016

Pravidelné cvičení výjezdů k neobvyklým situacím je důležité pro opakování a zlepšování postupů. V úterý jsme spolu s HZS KVK zrealizovali taktické cvičení „Pacient s vysoce virulentní nákazou“. Tento typ zásahu je vysoce specifický a náročný jak na materiální zásahové vybavení, tak na samotné proškolení. Cvičení probíhá standardně za účasti všech složek, které se ho při „ostrém výjezdu“ zúčastňují.

Obvodní lékař, který měl u svého pacienta podezření na vysoce virulentní nákazu, alarmoval skrze tísňovou linku Hasičský záchranný sbor, Zdravotnickou záchrannou službu a Krajskou hygienickou stanici. Prostor ordinace byl uzavřen a nesměly jej opustit ani osoby z čekárny, které přišly do kontaktu s nemocným. Zasedl krizový štáb, který vyhodnotil situaci a zahájil akci. Všichni, kteří vstupovali do uzavřeného prostoru ordinace, byli oblečeni do speciálních ochranných obleků. Hasiči připravili vše potřebné pro dekontaminaci. Pacient i ostatní, kteří s ním přišli do kontaktu, byli ještě v ordinaci vyzpovídáni hygieničkami, pacient byl vyšetřen, ošetřen, uložen do bioboxu a připraven k transportu. Po důkladné dekontaminaci všech a všeho si pacienta v bioboxu převzala druhá výjezdová skupina společnosti Meditrans.

Na tomto cvičení jsme poprvé zkoušeli využít služeb společnosti Meditrans. První výhodou byl vlastní biobox společnosti Meditrans, dále účast záchranáře této společnosti při přípravě pacienta k transportu v bioboxu a v neposlední řadě zajištění samotného transportu pacienta na specializované pracoviště namísto naší výjezdové skupiny ZZS KVK.

Nácviku se zúčastnili za ZZS KVK – výjezdová skupina z Karlových Varů, hasiči ze stanic Karlovy Vary, Sokolov, CHZ Sokolov, Cheb a Mariánské Lázně, Krajská hygienická stanice a společnost Ambulance Meditrans.