logo

Záchranáři se představuji: Den s IZS v Klatovech či Dětský den

Plzeňský kraj - 2.6.2016

25. května 2016 se přímo na Erbenově náměstí v Klatovech uskutečnil Den s Integrovaným záchranným systémem, tentokrát jako doprovodný program soutěže Malý záchranář.

Celou akci pořádalo pod záštitou starosty Rudolfa Salvetra město Klatovy ve spolupráci s HZS Plzeňského kraje, Zdravotnickou záchranou službou Plzeňského kraje, Českým červeným křížem, Armádou ČR a dalšími složkami. Zahájení Dne s IZS se ujal přímo hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. Celou plochu náměstí zaplnila technika všech složek IZS a stánky se stanovišti soutěží pro děti. Jak ti nejmenší, tak dospěláci obdivovali sanitní vozy, hasičská auta i ukázky policejního výcviku. Naše výjezdové skupiny představily návštěvníkům zásahovou sanitku i speciální vůz pro HPO s nafukovacím stanem. Na místě pak edukovaly všechny zájemce v první pomoci a resuscitaci, aby byl každý dobře připraven na krizovou situaci, s níž se může nečekaně setkat. Zaslouženou pozornost budily i bezpilotní drony, které předvedla Správa informačních technologií města Plzně nebo vystoupení mažoretek ze skupiny Modern.

S velkým úspěchem se u veřejnosti setkal i Dětský den ve Všenicích, jehož se zúčastnilo několik stovek návštěvníků. Ti projevili nebývalý zájem nejen o atraktivní vyhlídkové lety, ale také o vystavenou vojenskou a hasičskou techniku i o prezentaci vozu krajských zdravotnických záchranářů. Děti i dospělí si prohlédli přístrojové vybavení vozu a řada z nich si odvážně vyzkoušela použití mnoha pomůcek přímo v praxi.

Foto: Lukáš Fryč, Iveta Benetková, Jakub Pech a HZS PLK