logo

Týmy ZZS zachraňovaly cyklistu po střetu s automobilem na Opavsku

Moravskoslezský kraj - 11.6.2016

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve čtvrtek 9. června večer u vážné dopravní nehody na Opavsku. Po dvaadvacáté hodině byl na tísňové lince oznámen střet vozidla s cyklistou na silnici mezi Opavou a Litultovicemi, poblíž obce Dolní Životice. Na pomoc byly ihned vyslány pozemní posádky: rendez-vous s lékařem a skupina rychlé zdravotnické pomoci. Do záchrany pacienta se následně zapojil také vrtulník letecké záchranné služby, který vzlétl z Ostravy.

Osmadvacetiletý cyklista byl po střetu s vozidlem v bezvědomí. Zasahující lékař u něj zjistil poranění hlavy a mozku, také dolní končetiny. Stav pacienta byl život ohrožující. Posádky provedly intubaci dýchacích cest a zajistily přístrojem řízenou ventilaci, postaraly se o ošetření vnějších zranění. Na místě nehody přistál vrtulník LZS a letečtí záchranáři si převzali postiženého na palubu. Následně jej přepravili do ostravské Fakultní nemocnice, kde byl předán do péče týmu urgentního příjmu.
Na místě události zasahoval rovněž intervent ZZS, který poskytoval první psychickou pomoc dalšímu, fyzicky nezraněnému, účastníkovi nehody.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK