logo

Letečtí záchranáři z Ostravy prožili rušné úterý

Moravskoslezský kraj - 15.6.2016

Náročný pracovní den prožili v úterý 14. června ostravští letečtí záchranáři. Během své služby byli vysláni celkem k pěti misím, při nichž zasahovali u vážně nemocných, či zraněných pacientů.

První vzlet absolvovala posádka stroje s volacím znakem Kryštof 05 v dopoledních hodinách. Zajišťovala rychlý letecký transport na životě ohroženého pacienta z bruntálské nemocnice do Ostravy, a to k urgentnímu operačnímu výkonu.

Po čtrnácté hodině zasahovala LZS spolu s nošovickým týmem RZP u nehody motocyklisty v Horních Tošanovicích na Frýdecko-Místecku. Vážně zraněného šestačtyřicetiletého muže po ošetření vrtulník transportoval do ostravského traumatologického centra.

V patnáct hodin musel stroj vzlétnout potřetí, a to k pětileté dívce, která byla zraněna koněm na Novojičínsku. Dítě při kopnutí zvířetem utrpělo poranění hlavy s poruchou vědomí. I v tomto případě bylo nutno po poskytnuté přednemocniční neodkladné péči přepravit pacientku do Fakultní nemocnice v Ostravě.

O hodinu později byli letečtí záchranáři vysláni do akce po čtvrté. Tentokrát spolupracovali s kolegy na území Olomouckého kraje, a to v Jeseníku. Vrtulník sousedního kraje totiž ve stejné době zasahoval u jiného případu. Úkolem posádky LZS Ostrava bylo převzít a bezpečně vzdušnou cestou transportovat vážně zraněného staršího muže, který si přivodil poranění páteře při pádu ze schodů. Po bezproblémovém letu jej předali do péče na specializovaném pracovišti FN Ostrava.

K poslední úterní akci musel vrtulník a jeho posádka v půl šesté. Ve spolupráci s jablunkovskou pozemní posádkou ZZS bylo nutno postarat se o vážně zraněného muže, který spadl ze žebříku, z výšky asi deseti metrů. O události ZZS MSK informovala již ve včerejších večerních hodinách.

 

Letecká záchranná služba Ostrava je jednou z deseti na území České republiky. Vrtulník vzlétne na území Moravskoslezského kraje, ale také do sousedního Zlínského, či Olomouckého, ke zhruba 550 událostem za rok.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK