logo

Moravskoslezští záchranáři museli v souvislosti se silným větrem ošetřit již osm pacientů

Moravskoslezský kraj - 17.6.2016

Silný vítr v Moravskoslezském kraji byl od pátečních (17.6.) ranních hodin příčinou již osmi výjezdů zdravotnické záchranné služby. Posádky musely v této souvislosti zasahovat v Ostravě a s výjimkou Bruntálska také ve všech okresech Zdánlivě překvapivě však nešlo ve všech případech o úrazy způsobené poryvy větru. U dvou pacientů bylo jejich ohrožení interní povahy.

Po osmé hodině ráno zasahovaly dvě posádky ZZS u dopravní nehody vozidel poblíž Petřvaldu (NJ). K havárii došlo, když se vozidla vyhýbala padajícímu stromu na silnici. Ošetřeni byli dva muži se středně těžkými poraněními končetin.

V devět hodin musela být v Ostravě ošetřena žena seniorského věku, do které narazil kontejner, rozjetý prudkým větrem. Při následném pádu pacientka utrpěla poranění dolní končetiny.

Jen o čtvrt hodinu později došlo k vážnému zranění osmačtyřicetileté ženy v Moravské Ostravě, na niž na ulici spadla ze stromu několika metrová větev a srazila ji k zemi. Záchranáři pacientku ošetřili s poraněním zad a otevřenou zlomeninou dolní končetiny. Následně ji transportovali na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

V Třinci ZZS vyjížděla dopoledne ke starší ženě, kterou poryv větru převrátil na ulici, přičemž došlo k poranění dolní končetiny a po poskytnutí prvotní pomoci bylo nutno předat pacientku k dalšímu ošetření v nemocnici.

Před jedenáctou hodinou byla v Darkovicích na Opavsku zraněna žena, které při práci na zahradě poryv větru převrátil na hlavu přibližně 100kg trampolínu. I zde museli zasahovat záchranáři.

Mezi devátou a desátou hodinou musely posádky ZZS nezávisle na sobě vyjíždět také ke dvěma pacientům, a to do obcí na Frýdecko-Místecku a Karvinsku. Muž a žena byli s vážnými interními obtížemi v domácí péči, avšak s nutnou podporou přístrojů, podporujících jejich dýchání. Při výpadku proudu sice v obou případech přístroje přešly na bateriový provoz, ten je však časově omezený a při déle trvajícím výpadku elektrické energie hrozilo selhání přístroje a smrtelné ohrožení pacientů. Oba nemocní proto museli být za podpory přístrojové techniky ZZS přepraveni do nemocnic, kde jim byla potřebná péče zajištěna.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK