logo

Karvinští záchranáři rozšiřovali vědomosti studentům zdravotnické školy

Moravskoslezský kraj - 21.6.2016

Záchranáři ZZS MSK se i při svém náročném pracovním programu snaží věnovat prevenci a zvyšování povědomí o zásadách první pomoci u laické veřejnosti. Často zaměřují svou pozornost na děti a mládež. V úterý, 21. června, představili svou profesi studentům Střední zdravotnické školy Karviná. Tři třídy budoucích zdravotníků, celkem asi devadesát studentů, strávilo na karvinské výjezdové základně celé dopoledne, až do odpoledních čtrnácti hodin.

Studenti byli nejprve seznámeni s problematikou činností zdravotnické záchranné služby, a to jak s úkoly výjezdových skupin, tak i operačního střediska. Velká pozornost však byla věnována samotné první pomoci. Kromě obvyklého nácviku postupů při resuscitaci postiženého, učili záchranáři své budoucí kolegy také některé specifické dovednosti – použití laryngeální masky při zajišťování dýchacích cest, sejmutí přilby zraněnému motorkáři, transport pacienta na scoop rámu i schodolezu. Vyzkoušet si mohli zavedení vstupu do kostní dřeně a byli seznámeni se základní přístrojovou technikou. Chybět samozřejmě nemohla ani prohlídka zásahových vozidel a jejich výbavy.

Studenti zdravotnické školy opouštěli své zkušené kolegy ze záchranné služby obohaceni o řadu nových informací a dovedností, které budou moci v budoucnu použít při péči o ohrožené pacienty.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK