logo

Záchranáři na Festivalu sportu v Plzni ošetřovali zraněné i edukovali

Plzeňský kraj - 25.6.2016

Doslova davy milovníků sportu mířily ve středu 22. června 2016 do areálu za OC Plzeň Plaza, kde probíhal už 3. ročník Festivalu sportu. Výjezdová skupina Zdravotnické záchranné služby ve složení Kristina Kunclová a Jan Vrkoč během celodenní akce ošetřovala zraněné děti a zároveň edukovala v první pomoci.

Festival sportu spočívá v prezentaci většího množství zájmových sportovních skupin a kroužků z Plzně a okolí, tentokrát se v areálu u Plazy objevilo na padesát různých stanovišť. S největším zájmem se setkala atletika, kde se děti například při různých skocích vzájemně podporovaly a těšily z úspěchů. Vyzkoušet si ale mohly i netradičnější a modernější sporty, jako například streetbal, skateboarding, lakros, flirt dance nebo oblíbený minigolf. Vytížené bylo i stanociště lukostřelců. Komu tyto aktivity nestačily, mohl navštívit skákací hrad, absolvovat olympijský kvíz či si nechat podepsat úspěšné sportovce během autogramiády.

„Festival sportu nechce jen pobavit, ale hlavně motivovat děti k pravidelnému pohybu. Každý si vše může vyzkoušet a zjistit, který sport by ho nejvíce bavil,“ říká ředitel festivalu Přemysl Švarc.

V dopoledních hodinách festival navštívilo velké množství žáků okolních škol a školek, kteří na si na stanovišti Zdravotnické záchranné služby Pk měli možnost prohlédnout vybavení sanitky a vyzkoušet si základy oživování na resuscitačním modelu. Proběhly i prezentace ostatních složek IZS, například Městské policie Plzeň, která zabodovala skákacím hradem, který měl místo věží policejní čepice. Po odchodu škol okolo třetí hodiny zájem o prohlídky trochu opadl a přicházely už jen jednotlivé skupinky rodičů s dětmi, kteří měli opět zájem si vybavení našeho vozu prohlédnout. V pozdním odpoledni se pak konal běžecký závod dětí na 1 km a dospělých na 5 a 10 km, během něhož naše výjezdová skupina vykonávala zdravotnický dohled. Akce skončila oceněním vítězů a koncertem závěrečné kapely.

V průběhu celého dne záchranáři ošetřili několik povrchových poranění, jednu frakturu obou kostí předloktí, frakturu klíční kosti a kožní reakci po bodnutí hmyzem.

Ilustrační foto