logo

Výjezdová činnost moravskoslezských záchranářů v souvislosti s vedry výrazně převyšuje průměr

Moravskoslezský kraj - 26.6.2016

V posledních několika dnech zaznamenávají záchranáři ZZS MSK zvýšenou výjezdovou činnost, ke které bezesporu přispívají i tropické teploty. Celkový počet událostí, které musí záchranáři v Moravskoslezském kraji řešit, se od středy pohybuje nad hranicí tří set událostí za čtyřiadvacet hodin a převyšuje tedy dlouhodobý průměr.

Za pátek 24. června činilo navýšení počtu řešených událostí o přibližně pětadvacet procent a záchranáři museli vyjíždět ve více než 370 případech. Jen v samotné Ostravě byly posádky vyslány sto dvanáctkrát. Služby se tak pro řadu posádek stávají enormně náročnými.

Pokud jde o zásahy, které mají pravděpodobnou souvislost s vysokými teplotami, registrují záchranáři v posledních desítkách hodin jednoznačný nárůst kolapsových stavů. Od poloviny pracovního týdne jich ZZS MSK zaznamenala téměř stovku. Jen během soboty musely posádky ošetřit tři desítky takto postižených, a to na ulicích, v obchodech, při cyklistických závodech, v ZOO, na zahradě…, stejně jako v bytech. Nejvíce těchto pacientů bylo v seniorském věku, mezi postiženými však byly také mladí lidé.

Vyšší je ovšem také výskyt obtíží oběhového charakteru – dechových potíží, bolestí na hrudi, také záchvatovitých stavů, či například závratí.


V horkých dnech je rozhodně vhodné zvážit míru fyzické zátěže a také její načasování (ne přes poledne, kdy je teplota nejvyšší, ale třeba v ranních či večerních hodinách). To platí pro všechny – nejen děti a seniory či nemocné, i když to jsou skupiny nejvíce ohrožené. Zapotřebí je pamatovat na zvýšenou potřebu příjmu tekutin, které pocením ztrácíme. Dospělý by měl za den vypít alespoň 2-3 litry. Seniorům a dětem je vhodné tekutiny nabízet aktivně a přimět je k pití i v případě, že žízeň nepociťují.


 

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK