logo

Záchranka varuje: Pozor na rizika dětských úrazů v období letních prázdnin

ČRKrálovehradecký krajStředočeský kraj - 27.6.2016

Za pár dní začínají vytoužené letní prázdniny školáků a studentů. Dva měsíce bez školních povinností, kdy teplé dny lákají ke hrám a sportovním aktivitám. Nedostatečný dohled dospělých, špatná organizace volného času dětí, přecenění schopností, podcenění rizika, chybějící bezpečnostní pomůcky – to jsou hlavní příčiny následných dětských úrazů a zvýšeného počtu zásahů zdravotnické záchranné služby. Nejčastější příčinou úmrtí dětí jsou právě různé úrazy.

Nejčastěji dochází k poranění dětí při sportu a zábavě, kdy bývá častým důvodem absence bezpečnostních pomůcek. Ty v případě pádu dokáží úrazu zabránit nebo alespoň rozsah zranění zmírnit. Vážné úrazy hlavy s celoživotními následky nejsou, bohužel, výjimkou. Základní, a pro děti povinnou ochrannou pomůckou, je přilba – a to nejen při jízdě na kole. Měla by být samozřejmostí také při jízdě na koloběžce, skateboardu nebo bruslích.

Se vzrůstající oblibou zahradního grilování stoupá i počet dětských popálenin. Přitom tato poranění jsou velmi bolestivá a traumatizující a jejich hojení dlouhodobé. Dalším velkým rizikem jsou zahradní bazény. Při jízdě autem by mělo být samozřejmostí použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů.

Školní rok pomalu, ale jistě končí. Závěrečné vysvědčení není důvodem ke konzumaci alkoholu nebo jiných návykových látek. Víte, kde budou vaše děti poslední školní den?


Letní zdravotní rizika se však nevyhýbají ani dospělým. Vloni v červenci středočeští záchranáři zaznamenali celkově 12 064 výjezdů a v srpnu 11 940, což je nárůst zhruba o jednu pětinu oproti jiným měsícům. O prázdninách v roce 2014 se uskutečnilo 23 437 výjezdů.

Tento trend je obecně ovlivněn zvýšenou aktivitou všech obyvatel – cestováním, sportováním, při kterém lidé neodhadnou své síly, zahrádkařením, ale i tím, že spoustu Pražanů opouští v čase prázdnin své město a jezdí ve volném čase víc „ven“ do Středočeského kraje, a tak výjezdů k různým úrazům bylo vloni 3 766. V roce 2014 o prázdninách záchranáři ošetřili 2 908 úrazů.


V královéhradeckém kraji zdravotničtí záchranáři v průběhu loňských prázdnin ošetřili  280 úrazů dětí a mladistvých. Pozitivní zprávou je, že zatímco v letech 2013 a 2014 jsme zaznamenali několik závažných případů dětských tonutí, v loňském roce jsme na východě Čech podobný případ nezaznamenali. Svou roli v tom mohlo sehrát i varování, které záchranné služby zveřejnily před začátkem prázdnin v rámci celé ČR.

Prázdninové aktivity dětí i rodičů mohou pro zdravotnické záchranáře znamenat také zvýšený počet zásahů v nepřístupném terénu turisticky atraktivních lokalit. Královéhradecký kraj disponuje celou řadou takovýchto míst – od Krkonošských hřebenů přes Prachovské skály a Adršpach až k Broumovským stěnám. Úraz nebo zdravotní indispozice v takovýchto místech znamená vždy fyzicky namáhavou  a organizačně složitou záchrannou akci. Například jen za uplynulý měsíc záchranáři dvakrát museli nasadit vrtulník s lanovým podvěsem, aby mohli pomoci zraněným horolezcům v Prachovských skalách.

Přejeme vám pohodové prázdniny podle vašich představ. A buďte na sebe a své děti opatrní.

Ilustrační foto ZZS SČK

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK