logo

V Brně hořel byt, z domu bylo zachráněno 25 seniorů, 10 jich muselo být ošetřeno záchrannou službou

Jihomoravský kraj - 6.7.2016

Téměř šest hodin zasahovali hasiči u požáru v Brně na ul. Žižkova. V budově obývané množstvím seniorů hořel jeden z bytů. Jednotky zachránily 25 lidí, z toho 10 ošetřila a následně odvezla záchranná služba.  Škoda se pohybuje kolem milionu korun.

Informaci o požáru přijalo operační středisko krátce po půl páté ráno. Na místo postupně vyjelo 5 hasičských jednotek. Požár kompletně zachvátil byt ve druhém patře. Hasiči se tedy současně s hasebním zásahem věnovali záchraně obyvatel domu.

Vzhledem k horší pohyblivosti seniorů byla záchrana fyzicky i časově náročná. Hasiči ve spolupráci s policií vynášeli lidi z domu, kde se jim věnovala záchranná služba. K záchraně osob se využily vyváděcí kukly, které umožňují bezpečný přesun přes kouřem zasažené prostory. Hasiči a policisté zachránili celkem 25 obyvatel domu.

Velitel zásahu nechal na místo přistavit autobus Dopravního podniku města Brna, kde našli obyvatelé domu dočasné útočiště. Záchranná služba ošetřila a odvezla 10 pacientů. Pro některé seniory bylo nutné hledat náhradní ubytování. Ne všichni se totiž mohli vrátit zpět do svých bytů.

Velitel zásahu si nechal na místo povolat také jednotku SDH Husovice, která se věnovala převážně vysávání vody z pohlah v okolí požářiště.

Podle vyšetřovatele HZS se škoda pohybuje kolem milionu korun. Příčinu vzniku požáru vyšetřuje.

Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JmK