logo

Středeční zásahy ostravských leteckých záchranářů

Moravskoslezský kraj - 8.7.2016

Posádka LZS Ostrava zasahovala dne 6. 7. 2016 u několika závažných případů.

Poprvé vzlétl vrtulník s volacím znakem Kryštof 05 do horského terénu Beskyd. Tísňové volání z turistické cesty nedaleko Bílého kříže přijalo zdravotnické operační středisko ZZS MSK krátce před tři čtvrtě na osm ráno. Podle prvních informací došlo u šedesátiletého muže ke kolapsu s bezvědomím. Svědci události do příchodu prvních záchranářů prováděli pod vedením pracovníků tísňové linky laickou resuscitaci. Na místo události vyrazila také posádka rychlé zdravotnické pomoci ze stanoviště v Nošovicích a kvůli nepřístupnému terénu byla o pomoc požádána také Horská služba. Vrtulník LZS vysadil lékaře se záchranářem nedaleko místa zásahu a odlétl přistát na nejbližší vhodné místo. Slanění posádky přímo k pacientovi nebylo s ohledem na terénní podmínky možné. Později se k leteckým záchranářům připojila posádka z Nošovic a také členové Horské služby, kteří jako jediní dojeli speciálním vozidlem až na místo události. U postiženého muže byla pod vedením lékaře LZS prováděna rozšířená resuscitace za pomocí přístrojů a léků, nicméně ani přes vynaložené úsilí všech zachránců, se během 90 minut trvající resuscitace muže nepovedlo zachránit. Zasahující lékař byl nucen konstatovat jeho smrt.

K další události, bezprostředně po ukončení předchozí akce, byl vrtulník LZS Ostrava vyslán do Třince. Před desátou hodinou dopoledne byl na tísňovou linku oznámen pád ženy z výšky asi 6 – 8 metrů. Spolu s pozemní posádkou ze stanoviště v Třinci ošetřovali letečtí záchranáři pětadvacetiletou ženu. Se zachránci komunikovala, ale v důsledku pádu u ní došlo k poranění páteře a lékař nevyloučil ani zranění pánve. Záchranáři zraněné ženě podali nezbytné léky, uložili ji do podtlakové matrace a krční páteř jí zafixovali pomocí krčního límce. Následně byla letecky přepravena do Fakultní nemocnice v Ostravě na oddělení urgentního příjmu.

K třetímu pacientovi vzlétl Kryštof 05 krátce po čtrnácté hodině. Ve spolupráci se zdravotnickou posádkou z Frýdlantu n O. a Horskou službou letečtí záchranáři ošetřovali osmašedesátiletého muže. Ten při sestupu z Lysé hory začal pociťovat náhlé zdravotní potíže, provázené dušností, nedaleko Ostré hory u Malenovic na Frýdecko Místecku. Vrtulník LZS opět vysadil lékaře se záchranářem nedaleko místa zásahu a odlétl přistát na letiště do Frýdlantu nad Ostravicí. Záchranáři po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče pacienta přepravili sanitním vozidlem k vrtulníku. S podezřením na akutní infarkt myokardu byl letecky přepraven také do ostravské Fakultní nemocnice na oddělení urgentního příjmu.

Ladislav Lang
zastupující tiskový mluvčí ZZS MSK