logo

Tovačovská zatopená pískovna si vybrala nejkrutější daň, utopil se v ní mladý muž, resuscitace byla marná

Olomoucký kraj - 11.7.2016

Posádka letecké záchranné služby v pondělí, 11. 7. 2016 krátce po poledni, vzlétla k ohlášenému tonutí mladého muže na zatopené pískovně u Tovačova.

Celý smutný příběh započal voláním o pomoc, matka uslyšela křik svého syna, po chvíli se devětadvacetiletý muž ztratil zhruba sto metrů od břehu pod hladinou, tak duchapřítomně zburcovala další dva muže. Ti ve snaze o záchranu lidského života v potápěčských brýlích, a hlavně s velkým kusem odvahy, mladého muže ze zhruba pětimetrové hloubky vytáhli a doplavali s ním ke břehu, současně již k místu dosednul vrtulník se zdravotnickou pomocí.  Společně pak lékařský tým pokračoval v boji o záchranu muže, u kterého došlo k zástavě srdeční i dechové.

S pomocí přístrojů prováděli zdravotníci masáž srdce, napojili jej na umělou plicní ventilaci a aplikovali příslušná léčiva. V resuscitaci pokračovali dalších několik desítek, pro přihlížející, nekonečných minut. Hasiči poté vypomohli posádce při transportu k vrtulníku s využitím hasičského vozidla. I přes veškerou snahu lékaře a záchranářů, i náznaky možného úspěchu, muž při leteckém transportu do nemocnice v Olomouci svým zraněním podlehl.

Lucie Mikisková, DiS. tisková mluvčí ZZS OLK