logo

Pro chlapce letěl vrtulník, pod Špičákem spadl z kola a zranil se

Plzeňský kraj - 15.7.2016

Jedenáctiletý chlapec uklouzl během dnešního cyklovýletu na mokré cestě pod Špičákem a těžce se zranil, musel být transportován vrtulníkem.

Ze Špičáku sjížděla krátce před polednem celá skupinka dětí, vedená dospělými cyklisty. „Nehoda se stala na asfaltové lesní cestě, na kterou byl po včerejších lijácích splavený štěrk a zemina. Chlapec zřejmě po mokrém povlaku sklouzl a při pádu se zranil,“ uvedl Petr Pospíšil ml., zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že hoch měl naštěstí přilbu. Dospělý doprovod ihned zavolal o pomoc a v 11:42 vyrazili ze služebny pod Špičákem dva horští záchranáři.

„Na místě jsme zjistili, že chlapec vylétl z kola do lesa. Ležel kus od cesty a stěžoval si na nesnesitelnou bolest v pravém stehně. Vše nasvědčovalo možné zlomenině stehenní kosti,“ komentoval úraz Petr Pospíšil ml. Chlapec byl velmi šetrně umístěn do vakuové matrace a převezen k domu HS. Sem dorazil také sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci ze Železné Rudy a poté vrtulník leteckých záchranářů. Po ošetření si chlapce převzala posádka Letecké záchranné služby, která jej transportovala do Fakultní nemocnice v Plzni.

„Cyklostezky a cyklotrasy v horách jsou nyní na mnoha místech pokryty splaveným mokrým listím, jehličím a bahnem. To by si cyklisté měli uvědomit a přizpůsobit tomu způsob a rychlost jízdy,“ varoval důrazně Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Vzhledem k okolnostem dnešní nehody také připomněl, že mnohem větší opatrnost je pak na místě v případě hromadných cyklovýletů, zvlášť když ve skupině jedou méně zkušení a děti.

Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava