logo

Záchrana tonoucího muže na Hracholuskách, musel být resuscitován

Plzeňský kraj - 18.7.2016

V neděli 17. července 2016 v 19:02 hodin přijala výjezdová skupina Vodní záchranné služby výzvu nejvyšší naléhavosti na tonutí muže u hráze přehrady Hracholusky.

Posádka Vodní záchranné služby byla na místě za tři minuty od přijetí výzvy. V zátoce u Hráze nalezla napůl ve vodě muže v bezvědomí s náhlou zástavou oběhu, kterého vytáhl z vody a následně resuscitoval jeho švagr.

Oživování probíhalo ve velmi nepříznivém terénu – na kamenitém strmém břehu svažujícím se do hluboké vody. Posádka Vodní záchranné služby převzala resuscitaci. Naložila pacienta na člun pomocí páteřové desky a pokračovala v provádění kontinuální kardiopulmonální resuscitace během transportu pacienta člunem na druhý břeh vzdálený zhruba 500 metrů, kde bylo domluveno předání Letecké záchranné službě – Líně, která neměla jinou možnost přistání. Tam dále probíhala veškerá péče o pacienta s náhlou zástavou oběhu po tonutí, včetně resuscitačního přístroje Lucas, lékové i objemové podpory.
IMG_6659Zasahující posádka VZS Hracholusky

Pacient byl opakovaně defibrilován až do obnovení spontánní srdeční činnosti. Následně pacienta záchranáři VZS pomohli přeložit do vrtulníku LZS, který ho transportoval na Emergency do plzeňské Fakultní nemocnice Lochotín.

Po odletu vrtulníku zůstala na místě posádka VZS a poskytla psychologickou pomoc příbuzným, kteří byli přítomni celému zásahu.

Rádi bychom vyzdvihli perfektní práci resuscitujícího muže – pacientova švagra, který sám na místě dostal tonoucího na břeh a zahájil funkční KPR včetně umělého dýchání.

Text:Pavel Barták, VZS