logo

Jihočeská záchranka spustila systém první psychické pomoci

Jihočeský kraj - 23.7.2016

Zdravotnická záchranná služba JčK má od 4. 5. 2016 k dispozici tým interventů z řad profesionálních záchranářů a psychologa ZZS, kteří prošli výcvikem a jsou připraveni poskytovat první psychickou pomoc blízkým pacientů, či pozůstalým.

Jedná se o první psychickou pomoc lidem, u kterých se rozvinula tzv. akutní stresová reakce poté, co byli konfrontováni s psychicky velmi zátěžovou životní situací. Hovoříme o tzv. sekundárně zasažených osobách, které neutrpěly zranění fyzického charakteru, ale došlo k těžkému zasažení jejich psychického, emočního prožívání. Mohou to být příbuzní nebo blízcí postiženého či zemřelého, svědkové tragické události, lidé, kteří poskytovali první pomoc. Jedná se nejčastěji o situace, při nichž došlo k úmrtí dítěte, náhlému úmrtí blízkého člověka, k vážné dopravní nehodě, hromadnému neštěstí, či jiným tragickým událostem.

Posádky záchranné služby samozřejmě primárně pečují o zraněné nebo jinak ohrožené na životě. K takto zasaženým lidem však mohou přivolat interventa, který může s člověkem v akutní stresové reakci zůstat i delší dobu a věnovat se jeho potřebám.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje