logo

Jihočeskou záchranku navštívili rakouští kolegové

Jihočeský kraj - 23.7.2016

V sobotu 16. 7. 2016 navštívili Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje a Nemocnici České Budějovice a.s. kolegové z Červeného kříže Dolního Rakouska. Návštěva se uskutečnila v rámci příprav na praktické naplnění Rámcové smlouvy o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb uzavřené mezi Českou republikou a Rakouskem v lednu letošního roku. Mezi hosty byli zejména záchranáři Červeného kříže, ale i techničtí a ekonomičtí pracovníci.

Hosté se seznámili se  systémem práce na operačním středisku ZZS JčK, výjezdovými vozidly a jejich vybavením, způsobem nasazení jednotlivých posádek ZZS a navštívili i základnu Letecké záchranné služby v Plané u Českých Budějovic. Ze vzájemné diskuse jednoznačně vyplývá, že faktické provedení společného zásahu rakouských a jihočeských záchranářů by nemělo být nijak složité, neboť systém poskytování přednemocniční neodkladné péče na obou stranách hranice je velmi podobný, stejně tak vybavení vozidel a postupy záchranářů. Případné předání tísňové výzvy na druhou stranu hranice je možné již nyní prostřednictvím telefonu a během letošního roku by mělo dojít ke zprovoznění webové aplikace, která propojí operační střediska Jihočeského a Jihomoravského kraje, kraje Vysočina a Dolního Rakouska. Jednání na toto téma proběhlo ve čtvrtek 21.7.2016 v Poisdorfu v Rakousku.

Po návštěvě na ZZS JčK byli rakouští hosté provedeni generálním ředitelem MUDr. Shonem i po Nemocnici České Budějovice a.s., která se může stát v budoucnosti cílovým místem dojezdu rakouské záchranné služby. Již nyní je zařízením, odkud jsou transportováni rakouští pacienti, kteří utrpí např. úraz při turistice na našem území a není možné je primárně transportovat přímo do Rakouska.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje