logo

Odboráři jihomoravské záchranky vyhlásili stávkovou pohotovost, vedení ZZS na ní reaguje

Jihomoravský kraj - 28.7.2016

Vedení ZZS JmK získalo sdělení o vyhlášení stávkové pohotovosti ke dni 28. 7. 2016, a to ze strany Základní organizace odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, příspěvková organizace (dále jen ZOOSZ a SP ČR ZZS JmK, p. o.). Důvody jsou uvedeny v příloze.

Vedení ZZS JmK vnímá vyhlášení stávkové pohotovosti jako vyvrcholení více jak 1,5 roku trvající kampaně některých zaměstnanců, členů výše uvedené odborové organizace. Podle předsedy ZOOZ a SP ČR ZZS JmK, p. o. Bohuslava Zrzy jde o akci, organizovanou zástupci jím řízené odborové organizace, zástupci odborové organizace ZO Zdravotnická záchranná služba Hodonín, výjezdové pracoviště Veselí nad Moravou a zástupci lékařů.

Stávková pohotovost byla vyhlášena i přes neukončená jednání mezi odborovými organizacemi a vedením ZZS JmK, bez toho, že by byly uvedeny konkrétní, údajně neřešené problémy. Ze strany vedení odborové organizace, která stávkovou pohotovost organizuje, byla opakovaně odmítnuta jednání, nabídnutá vedením ZZS JmK k identifikaci i řešení konkrétních problémů zaměstnanců tak, aby došlo ke zklidnění celé situace v organizaci.

Vedení ZZS JmK vnímá vyhlášení stávkové pohotovosti za závažnou záležitost s tím, že v žádném případě nemůže dojít k ohrožení či omezení přednemocniční neodkladné péče pacientům.

K důvodům přípravy vyhlášení stávkové pohotovosti je především nutné uvést, že stejně jako v jiných případech informování veřejnosti ze strany odborů, jde o obecné proklamace bez uvedení konkrétních příkladů, které by dokladovaly příslušná tvrzení.

Problém nedostatku lékařů je problémem dlouhodobým, potýkají se s ním všechna zdravotnická zařízení v ČR. Například jen v segmentu záchranných služeb dlouhodobě chybí v ČR cca 400 lékařů, u jiných ZZS chybí lékaři mnohdy ve výrazně větší míře než je tomu u ZZS JmK. Fluktuace lékařů v ZZS JmK v roce 2015 a 2016 přitom nijak nevybočuje z dlouhodobého vývoje v této oblasti a je v řádu jednotek. Situace v Jihomoravském kraji, kde aktuálně chybí 21 lékařů z potřebných 92, není tedy zdaleka tak kritická, jako v jiných krajích. Přesto se vedení ZZS JmK aktivně snaží vyhledávat nové lékaře. Od 1.1.2016 do 1.6.2016 nastoupili tři lékaři do pracovního poměru na úvazek 2,3 a dalších 5 lékařů na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Od 1.8.2016 nastoupí jeden lékař na plný pracovní úvazek a k 1.9.2016 je předjednáno, že uzavřou pracovní smlouvu se ZZS JmK další 3 lékaři (úvazek 2,5) a další na DPČ.

Pokud organizátoři stávkové pohotovosti hovoří o špatné firemní kultuře, kde v popředí dominuje akcent na kontrolní činnost inspektorů provozu, a který údajně vede k odchodu lékařů, jde podle vedení organizace o naprosté nepochopení situace. Institut inspektora provozu byl zřízen pro potřebu vedoucích na všech úrovních řízení organizace tak, aby poskytl vedoucím informace o dění v jimi řízených útvarech. A to s ohledem na skutečnost, že tito vedoucí jsou zároveň vždy členy výjezdových skupin ZZS a pro vlastní kontrolní činnost nemají odpovídající prostor. Inspektoři provozu za dobu svého působení prokázali opodstatněnost své práce nejen v rámci odbory kritizované kontrolní činnosti (kdy zjistili nedostatky v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, vybavení vozidel zdravotnickým materiálem, chování zaměstnanců vůči sobě i pacientům a při poskytování zdravotní péče pacientům), ale především v podpůrném charakteru jejich činnosti (spolupracují s posádkami při resuscitaci, koordinují činnosti během mimořádných událostí, pomáhají řešit konfliktní situace mezi pacientem a posádkou, zprostředkovávají předání pomůcek a vybavení vozů ZZS na místo určení, zajišťují transport orgánů nebo krevních derivátů, poskytují první psychickou podporu na místech náročných zásahů, zajišťují úhrady za péči od cizinců, atd.).

Není také pravdou, že inspektoři provozu jsou zaměstnanci bez dostatečné zdravotnické kompetence. Jde o zdravotníky středoškolsky nebo vysokoškolsky vzdělané. Jejich vzdělání i odborná erudice jsou pro úkoly, kterými jsou pověřeni, odpovídající.

Příčiny odchodu lékařů z organizace je možné zjistit jen tak, že odcházející uvedou konkrétní problémy, se kterými je setkávají. Tuto možnost, diskutovat o problémech, dalo vedení organizace nynějším organizátorům stávkové pohotovosti opakovaně, ze strany odborů však nikdy nebyla přijata.

Kritice získávání prostředků ke stabilizaci stávajících lékařů a získání lékařů nových vedení organizace nerozumí. Ze strany předsedy ZOOZ a SP ČR ZZS JmK, p. o. Bohuslava Zrzy, zaznělo v reportáži v pořadu Události v regionech (Brno), vysílaném dne 15.6.2016, že zdravotníkům o navýšení platů nejde. Z petice, předložené dne 9.5.2016 MUDr. Evou Freyovou JUDr. Michalu Haškovi, hejtmanovi Jihomoravského kraje, a z jednání ředitele organizace s touto lékařkou ale jednoznačně vyplývá, že platy lékařů jsou jednou z příčin nespokojenosti právě některých lékařů brněnského územního oddělení.

V rámci ZZS JmK nebyla v posledních 7-mi letech zrušena žádná výjezdová základna. V roce 2013 došlo k transformaci výjezdových skupin s lékařem na výjezdové skupiny bez lékaře, a to po jedné výjezdové skupině v Brně, ve Velkých Opatovicích, Slavkově u Brna, Mikulově a v nočních hodinách i v Hodoníně. Zároveň došlo k rozšíření o výjezdové skupiny v Blansku a Břeclavi. Důvodem bylo ukončení výjimky EU v oblasti čerpání přesčasové práce u zdravotnických zaměstnanců (z původních 1040 přesčasových hodin bylo od 1.1.2014 možné čerpat jen 416 hodin ročně). V té době dlouhodobě chybělo v ZZS JmK přes 30 lékařů, aktualizace zákoníku práce znamenala propad o dalších 16. Bez odpovídajícího opatření by nebylo možné zajistit dostupnost lékařské zdravotnické záchranné služby rovnoměrně na území celého kraje.
Vedení organizace není známý žádný příklad, kdy by mělo toto koncepční opatření negativní dopad na pacienta. Všechny změny v rozmístění výjezdových základen a skupin v Jihomoravském kraji podléhají schválení Zastupitelstva Jihomoravského kraje a vycházejí z analýz vývoje v předmětné oblasti.

Odborové organizace, které nyní vyhlásily stávkovou pohotovost, v minulosti nikdy nekonkretizovaly své problémy a požadavky. Jimi uvedené důvody k vyhlášení stávky dosud nebyly podloženy žádnými relevantními argumenty.

Odbory nečekaly ani na výsledky probíhajících jednání a kroky a účelově zásobují media nepravdivými informacemi. Zároveň zastrašují ty zaměstnance organizace, kteří jsou jiného názoru a vedení podporují. Dokládá to informace na internetových stránkách odborové organizace, viz odkaz na http://www.zoozzsjmk.cz/styled-26/index.cz“.

Vedení ZZS JmK prohlašuje, že ZZS JmK funguje bez jakéhokoli omezení v souladu se zřizovací listinou a příslušnými zákonnými normami a nedochází k ohrožení poskytování přednemocniční neodkladné péče v Jihomoravském kraji.