logo

Prohlídky sídla plzeňských záchranářů vzbudily obrovský zájem veřejnosti

Plzeňský kraj - 20.8.2016

Historicky poprvé pozvali krajští zdravotničtí záchranáři veřejnost k prohlídce svého sídla na Klatovské třídě v Plzni za plného provozu uprostřed prázdnin 16. srpna tohoto roku. Přišla i krajská radní Milena Stárková.

Zájem o exkurze předčil veškerá očekávání a většina termínů byla obsazena pouhé dvě hodiny po záhájení registrace. Záchranáři proto přidali další tři termíny. Přesto řadu zájemců museli odmítnout z důvodu omezené kapacity, takže už dnes plánují další prohlídky v měsíci září. Jedné z exkurzí se osobně zúčastnila i členka Rady Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Ing. Milena Stárková. Ta ohodnotila kvalitní práci krajské záchranky:

„Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje patří dlouhodobě k nejlépe hodnoceným záchrankám v republice. Přesto se snažíme o její další rozvoj. V nedávné minulosti jsme otevřeli nové výjezdové základny na Modravě, v Boru na Tachovsku a v Sušici, už v říjnu získají záchranáři zcela nové zázemí ve Stříbře. Úroveň přednemocniční neodkladné péče má v našem kraji vzestupnou tendenci,“ konstatovala inženýrka Stárková.

Účastníci exkurzí si prohlédli celou moderní budovu ZZS Pk na Klatovské třídě v Plzni. S historií i současností záchranářství v Plzni je poutavým způsobem seznámil tiskový mluvčí Martin Brejcha, který jim následně pustil několik autentických videí z cest záchranářů za pacienty. Chybět nemohla ani soutěž pro malé i velké o drobné propagační předměty ZZS Pk. Následně se návštěvníci odebrali do 13. komnaty záchranářů, na zdravotnické operační středisko, kam směřují veškeré tísňové hovory z linky 155 z celého Plzeňského kraje. Některé skupiny tímto pracovištěm provedl osobně dlouholetý dispečer a mediální manažer ZZS Pk Vítězslav Sladký. Vysvětlil, jak správně volat záchrannou službu a jak příjem tísňové výzvy funguje v praxi.

Největší pozornost návštěvníků samozřejmě poutaly zásahové sanitní vozy. Každý si mohl nejen prohlédnout nejmodernější vybavení sanitek, ale také se seznámit s funkcí Bio hazard týmu nebo se posadit za volant rychlé žluté sanitky. Děti i dospělí odcházeli nadšení i poučení zároveň. Řada nejmenších projevila přání pracovat jako záchranáři. Profese následníků seriálového doktora Jandery zkrátka stále přitahuje pozornost veřejnosti!

Foto: Vítězslav Sladký a Martin Brejcha

ZZS Plzeňského kraje