logo

Srpnové případy královéhradeckých záchranářů

Královehradecký kraj - 20.8.2016

Výběr z událostíi, které řešila ZZS Královéhradeckého kraje v první polovině letošního srpna.

Muže na Nymbursku zabil býk

Letečtí záchranáři z Hradce Králové dne 10. 8. 2016 vypomáhali středočeským kolegům. Spolu s posádkou rychlé lékařské pomoci z Nymburka byli přivoláni k úrazu osmapadesátiletého muže, kterého v zemědělském podniku přimáčkl k zábradlí býk. Zdravotníci na místě vážně zraněnému muži poskytli rozšířenou resuscitaci za pomoci přístrojů a farmakologické léčby. Přestože na místě byly provedeny veškeré úkony, směřující k odvrácení léčitelných příčin traumatologické zástavy krevního oběhu, mužova zranění byla natolik závažná, že veškeré úsilí obou posádek nevedlo k obnově účinné srdeční činnosti. Zasahující lékaři tak byli nuceni konstatovat, že muž na následky zranění zemřel.

Zraněnou ženu nalezli záchranáři v lese díky duchapřítomnosti operátora tísňové linky

Dvaadvacetiletá žena 9. 8. 2016 utrpěla úraz dolní končetiny v lese na Rychnovsku. Svědkové ženina úrazu se obrátili na tísňovou linku 155, kde událost nahlásili operátorům. Nikdo z okolí zraněné ale nedokázal popsat, kde přesně se žena nachází. Věděli pouze, že jsou nedaleko obce Prorubky. Operátoři proto s pomocí mapových podkladů začali spolu s volajícími lokalizovat místo zásahu. V situacích, jako je tato, umí operátorům usnadnit práci mobilní aplikace Záchranka. Tu ale neměl nikdo z přítomných nainstalovánu. Zatímco tedy sanitka rychlé zdravotnické pomoci z Rychnova nad Kněžnou vyrazila přibližně k poslednímu známému místu ženina pohybu, operátor tísňové linky 155 navrhl volajícímu, aby si do svého telefonu potřebnou aplikaci stáhl. V místě byl naštěstí dostatečný signál a volající skutečně za pomoci operátora aplikaci Záchranka do svého telefonu během krátké chvíle nainstaloval. Jejím prostřednictvím krátce nato znovu aktivoval tísňovou linku 155, tentokrát ale s přesnými GPS souřadnicemi volajícího. Ty byly ihned odeslány do palubního počítače zasahující sanitky. Díky tomu její posádka dorazila přímo ke zraněné ženě. Ta byla po ošetření na místě záchranáři transportována na chirurgickou ambulanci Rychnovské nemocnice. Díky duchapřítomnosti operátorů tísňové linky 155 tak odpadlo složité vyhledávání místa události v terénu a pacientka mohla být ošetřena mnohem dříve.

Sedm dopravních nehod během 87 minut řešili 8. srpna královéhradečtí záchranáři

K dopravní nehodě osobního a nákladního auta na Náchodsku spěchali dnes zdravotničtí záchranáři královéhradecké záchranky. Na místo čelního střetu obou vozidel nedaleko Červeného Kostelce operátoři tísňové linky 155 vyslali ve 14:50 posádku rychlé zdravotnické pomoci spolu s lékařem ze základny v Náchodě a zároveň s nimi vrtulník leteckých záchranářů z Hradce Králové. Na místě zdravotníci ošetřili čtyřiatřicetiletého řidiče, který byl ve vraku osobního vozu zaklíněn. Poté, co muže záchranáři ošetřili a poskytli mu potřebná ošetření a péči, byl zraněný transportován do traumacentra v královéhradecké nemocnici.

Okamžitě po předání v nemocnici už letečtí záchranáři museli odstartovat k další vážné nehodě motocyklisty, který se nedaleko Rokytna na Pardubicku střetl s osobním automobilem. Přibližně pětapadesátiletý muž byl od počátku v bezvědomí a musel být svědky nehody laicky resuscitován. V intenzivní péči pokračovali i letečtí záchranáři spolu s posádkou pardubické záchranky. Zranění, která motocyklista utrpěl, však byla natolik závažná, že jim muž na místě i přes poskytnutou resuscitaci podlehl.

Operátoři královéhradecké krajské záchranky zatím přijali oznámení o dopravní nehodě v Heřmánkovicích na Náchodsku. Osobní automobil se dvěma cestujícími tam narazil do sloupu. Oba zranění byli po ošetření převezeni na chirurgii do náchodské nemocnice. Mezitím záchranáři z Náchoda vyrazili ošetřit další ženu, tentokrát zraněnou při nehodě v Bělovsi. Také ona byla následně převezena do náchodské nemocnice.

Další nehoda byla krátce nato nahlášena pro změnu z Trutnovska – osobní automobil narazil do zábradlí v Horním Maršově. Jeho řidič byl po ošetření převezen do nemocnice v Trutnově s lehkými zraněními. Zatímco jej tam trutnovští záchranáři transportovali, jejich jičínští kolegové už ošetřovali sedmačtyřicetiletého řidiče poté, co havaroval se svým autem nedaleko Chomutic. Muž byl po ošetření převezen na chirurgii do Jičína.

Smolná hodinka pro řidiče na východě Čech skončila v 16:12, kdy byla nahlášena poslední ze série nehod. Tentokrát došlo ke střetu dvou osobních aut nedaleko Radimi na Jičínsku. Na pomoc vyjeli záchranáři spolu s lékařem z Jičína a Nové Paky. Po ošetření zdravotníci z místa transportovali dvě děti k dalšímu ošetření na chirurgii jičínské nemocnice.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK