logo

Záchranáři spolu s hasiči a policisty cvičili zásah při dopravní nehodě na Opavsku

Moravskoslezský kraj - 8.9.2016

V pondělí dopoledne proběhlo na Opavsku cvičení složek integrovaného záchranného systému. Jednalo se o nácvik zásahu u dopravní nehody na nové rychlostní komunikaci mezi Ostravou a Opavou. K fiktivní havárii došlo na silničním mostě poblíž obce Hrabyně, přičemž jeden z automobilů skončil v prohlubni pod mostem.

Na místě cvičil tým tří posádek zdravotnické záchranné služby. Záchranáři nacvičovali především organizaci zdravotnické části zásahu, ošetřování čtyř těžce zraněných pacientů a součinnost s dalšími zasahujícími složkami. Fiktivně byly na místo dovolávány další prostředky ZZS. Do cvičení bylo zapojeno rovněž zdravotnické operační středisko.

Tři figurantky a jedna figurína představovaly postupně vyprošťované účastníky nehody, pro jejichž ošetřování zřídil tým ZZS tzv. hnízdo zraněných přímo na místě události. Závažnost jejich stavu vyžadovala nejen provedení život zachraňujících úkonů, ale také plánovitý transport – důležité bylo rozhodnout o pořadí odsunu postižených, jakož i o správném směrování do zdravotnických zařízení.

Nácvik zásahů ve specifických a komplikovaných podmínkách je pro posádky ZZS velmi důležitý, protože pomáhá v přípravě záchranářů na bezvadné zvládnutí podobných situací v reálných podmínkách jejich práce.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK