logo

Taktické cvičení Pád letadla s větším počtem cestujících, záchrana osob ve spolupráci se složkami IZS

Ústecký kraj - 10.9.2016

Dne 8. 9. 2016 proběhlo u vodní nádrže Kateřina v obci Modlany taktické cvičení složek Integrovaného záchranného sytému pád letadla s větším počtem cestujících.

Námětem cvičení byla nehoda dopravního turbovrtulového letadla. Při letu cestujících směr Drážďany, nahlásil pilot explozi a náhlý pokles tlaku v prostoru pro cestující a výpadek jednoho z motorů. Letadlo ztratilo tah. Jednou z možných variant poruchy letadla byl i teroristický čin. Pilot se pokusil letadlo nasměrovat na pole v katastru obce Modlany, poblíž vodní nádrže Kateřina, kde se však stalo neovladatelným a zřítilo se. Po dopadu se rozpadlo na části, z nichž některé začaly hořet. Stroj přepravoval cca 70 cestujících. Někteří zemřeli, jiní měli různé stupně zranění.

Cvičení se zúčastnilo přes 50 zdravotnických záchranářů – 15 výjezdových skupin, zdravotnické operační středisko a letecká záchranná služba ZZSÚK.

Cílem záchranářů bylo procvičení postupů a využití prostředků pro řešení mimořádné události s hromadným postižením zdraví a spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje.

Po prvotním třídění zraněných osob složkami HZS a jejich transportování na vybudované stanoviště neodkladné péče zdravotnickou záchrannou službou, byli ranění vedoucím lékařem tzv. lékařsky tříděni a byla určena priorita jejich léčby, kterou následně prováděli zdravotníci na tomto stanovišti. Zdravotnické operační středisko po celou dobu koordinovalo mimořádnou událost a transporty raněných osob z místa neštěstí do zdravotnických zařízení.