logo

Ocenění moravskoslezských záchranářů z rukou hejtmana kraje

Moravskoslezský kraj - 19.9.2016

V rámci programu Dnů NATO 2016 proběhlo 18. září slavnostní předání Pamětních medailí MSK nominovaným účastníkům integrovaného záchranného systému. Mezi oceněnými byli také dva pracovníci Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Z rukou hejtmana Miroslava Nováka převzali ocenění Mgr. Petr Jaššo, MBA, druhá medaile pak patřila paní Šárce Adamcové.

Pan Jaššo pracuje u ZZS MSK jako zdravotnický záchranář a v posledních dvou letech také coby vedoucí vzdělávacího a výcvikového střediska organizace. Během krátké doby vybudoval silný kolektiv instruktorů-školitelů a spolu s nimi zavedl do vzdělávání zaměstnanců záchranné služby i jiných organizací velmi efektivní způsob zvyšování a prohlubování jejich kvalifikace. Zároveň se zásadní měrou podílel na zřízení služby péče o pacienty s podezřením na vysoce nebezpečnou nákazu (VNN) a tvorbě týmu pro tuto speciální činnost.

Paní Adamcová pracuje v pozici operátorky ZZS již více než dvacet let. V květnu letošního roku přijala na lince tísňového volání hovor z terénu. Volal manžel těhotné ženy, která začala rodit během jízdy v automobilu cestou do porodnice. Přestože byl volající velmi rozrušený, operátorka nezaváhala a přesnými instrukcemi jej v rámci tzv. telefonické první pomoci vedla k asistenci rodičce. Porod přitom probíhal přímo na předním sedadle osobního vozidla.

Díky vysoce profesionálnímu přístupu operátorky a spolupráci manžela se podařilo přivést na svět zdravé dítě, chlapečka Prokopa.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK