logo

Aplikace Záchranka přispěla ke včasné pomoci při zásahu na rakouské straně hranice

Jihomoravský kraj - 2.10.2016

Dne 29.9.2016 v ranních hodinách byla pomocí aplikace Záchranka volána pomoc ke zraněnému motorkáři poblíž hraničního přechodu Hatě. Mladý řidič motocyklu tam v plné rychlosti narazil do odbočujícího osobního automobilu.

Díky aplikaci Záchranka dispečerka ihned lokalizovala přesné místo nehody, které se nacházelo asi 500 metrů za hranicemi směrem na Peigarten, ke  zraněnému muži vyslala posádku RLP ze Znojma a zároveň kontaktovala i rakouské záchranáře.

Na místě byla jako první posádka ze Znojma, která zraněného motorkáře, který byl v době příjezdu ZZS v bezvědomí, zajistila a s vážným poraněním hrudníku a krku pacienta na umělé plicní ventilaci převezla na centrální příjem Nemocnice Znojmo. Odtud byl následně transportován LZS do traumacentra FN v Brně.

Čtvrteční případ jasně ukázal, že u zásahu výborně zafungoval jak systém aplikace Záchranka, tak mezinárodní spolupráce české i rakouské záchranné služby, a to ještě před formálním podpisem smlouvy mezi JmK a spolkovou zemí Dolní Rakousko.