logo

Projekt „Výměna zkušeností mezi zdravotnickými záchranáři v polsko-českém příhraničí“ je minulostí

Liberecký kraj - 6.10.2016

Více než šedesát záchranářů ze Zdravotnické záchranné služby Libereckého a Pardubického kraje, Záchranné služby ve Zhořelci a Jelení Hoře, z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany, Hasičského záchranného sboru a zdravotnického zařízení Nonstopmedic se zúčastnilo metodického cvičení v rámci projektu „Výměna zkušeností mezi zdravotnickými záchranáři v polsko-českém příhraničí“.

Cílem projektu bylo podpořit vzájemnou spolupráci a komunikaci v mezinárodním týmu, vyměnit si zkušenosti a zdokonalit se v ošetření pacientů nebo adekvátně řešit nepředvídatelné situace.

Od pátečního podvečera do sobotního odpoledne plnili záchranáři dvanáct úkolů, které vycházely z reálných zásahů záchranné služby. Zasahovali např. v Radčicích u simulované dopravní nehody se dvěma těžce zraněnými muži, v Kateřinkách na párty mladých lidí intoxikovaných alkoholem a drogou, v  centru Šutr na pádu muže z horolezecké stěny, v restauraci „V Trnčí“ u ženy s alergickou reakcí na štípnutí vosou nebo v Liberci v parku u nevidomého muže s cukrovkou. V sobotu dopoledne záchranáři resuscitovali zkolabovaného muže v OC Forum. Úkol byl spojen s edukací veřejnosti v oživování člověka a seznámením laiků s přístrojem AED (automatizovaným externím defibrilátorem).

V dalších úkolech nacvičovali záchranáři správné vytažení osoby se zraněním páteře po skoku do mělké vody v libereckém plaveckém bazénu (ve spolupráci s Vodní záchrannou službou), vyproštění osoby uvízlé na laně ve skalách na Ještědu společně s Horskou službou Jizerské hory nebo s vojáky vyhledání správného místa zásahu v okolí Liberce pomocí mapy nebo orientačních bodů zadaných volajícím na linku 155. Zajímavým úkolem byl také nález mrtvého muže v domácím prostředí. Záchranáři museli dle stop na místě zásahu rozpoznat, že se nejedná o přirozenou smrt, ale o cizí zavinění. Od vyšetřovatelů z kriminální služby, kteří je skrytě pozorovali, se poté dověděli, jak se vhodně pohybovat na místě činu, aby nezničili možné stopy vedoucí k dopadení pachatele.