logo

Na jihu Čech se umíralo na silnicích i ve vzduchu, řidičce nepomohla veškerá snaha záchranářů, paraglidistovi ani rychlý přílet vrtulníku LZS

Jihočeský kraj - 23.10.2016

Tragický víkend na silnici i ve vzduchu. Tak se jihočeským policistům a záchranářům jeví od pátečního dopoledne volné dny.

V pátek kolem desáté hodiny dopolední zemřel na silnici I/3 u Krasejovky řidič motocyklu (třicet čtyři let). Při projetí horizontu, snad vlivem nepřiměřené rychlosti, nezvládl motocykl a havaroval. Pravděpodobně zavadil o kolo návěsu protijedoucího nákladního vozidla. Při havárii si způsobil tak závažná zranění, že jim na místě podlehl. Policisté řídili provoz na této komunikaci kyvadlově. Řidič motocyklu se stal letošní padesátou obětí jihočeských silnic.

Kolem sedmé hodiny večer, také v pátek, vyjížděli policisté i záchranáři k další tragické dopravní nehodě, tentokrát k obci Záblatí. Řidič (45 let z Protivínska) vozidla Renault 19 dostal pravděpodobně s vozidlem smyk a to při projíždění pravotočivé zatáčky, vjel do protisměru a nakonec skončil s vozidlem na střeše. Resuscitace již řidiči nepomohla, přes veškerou péči lékařů na místě, zemřel. Policisté zjišťují, zda byl připoután. Jak také zjistili, zemřelý muž nebyl zrovna vzorným řidičem, do května příštího roku měl vyslovený zákaz řízení motorových vozidel a to pro svoji předchozí jízdu pod vlivem alkoholu. Zda i tentokrát řídil „pod vlivem“ budou policisté také prověřovat. Řidič je jednapadesátou obětí silnic.

Sobotní odpoledne smutná bilance mrtvých pokračovala. U obce Malý Pečín tragicky zahynul při paraglidingu devětačtyřicetiletý muž z Dačicka.

Ve fázi startu, když byl s padákovým kluzákem na laně vozem roztahován, se přetrhlo tažné lanko a paraglidista spadl zhruba z dvacetimetrové výšky do pole. Při pádu utrpěl natolik závažná zranění, že jim na místě podlehl. Muži nedokázala již pomoci ani posádka vrtulníku letecké záchranné služby. Kriminalisté z Jindřichova Hradce zajistili na místě padákový kluzák a společně se specialisty z úřadu pro vyšetřování příčin leteckých nehod budou zjišťovat, zda na této tragické nehodě nenese vinu druhá osoba. Tělo zemřelého bude podrobeno soudní pitvě.

mjr. Mgr.Bc. Jiří Matzner, PČR