logo

Plzeňským záchranářům (ne)nadělil Mikuláš nové sanitky pro RV systém

Plzeňský kraj - 5.12.2016

Pětici nových sanitek pro rendez – vous systém představili krajští zdravotničtí záchranáři veřejnosti a zástupcům médií ve svém sídle na Klatovské třídě v Plzně v pondělí 5. prosince v dopoledních hodinách. Ač by se nabízelo, že jim novotou zářící automobily nadělil Mikuláš, skutečnost je jiná – byly pořízeny díky příspěvku zřizovatele Zdravotnické záchranné služby, jímž je Plzeňský kraj. Jedná se o automobily na podvozku Škoda Octavia Scout s pohonem všech kol.

„Díky svému zřizovateli získáváme moderní vozidla, která nám umožní rychlou a bezpečnou přepravu lékařů a zdravotnických záchranářů k těm nejzávažnějším případům. První z těchto špičkově vybavených vozidel vyjedou za pacienty už zítra,“ konstatoval během slavnostního ceremoniálu ředitel ZZS Pk Pavel Hrdlička.

Nové Octavie se postupně objeví na výjezdových základnách v oblastech Plzeň – město, Plzeň – venkov a Západ (Stříbro, Tachov). Automobily pro účely záchranářů upravila společnost Sicar a jsou vybaveny veškerou moderní zdravotnickou technikou, ať už se jedná o monitory vitálních funkcí, defibrilátory, odsávačky, ventilátory a další pomůcky. Samozřejmostí ve výbavě jsou i resuscitační přístroje Lucas, nepostradatelní pomocníci při nepřímé masáži srdce. Díky výkonnému motoru Octavie dosahují maximální rychlosti až 207 km/h, pohon 4 x 4 zase zajistí dobrou průjezdnost terénem.

Pětici zmíněných vozů doplňuje ještě čerstvě dodaná Škoda Superb Combi financovaná z Programu připravenosti poskytovatelů zdravotnické záchranné služby na řešení mimořádných událostí a krizových situací. Toto vozidlo bude využíváno především k přepravě ředitele ZZS Pk a ostatních členů managementu k případům s hromadným postižením osob. Celková hodnota všech zmíněných vozů je zhruba 6,3 mil. Kč.

Dnešního slavnostního představení nových zásahových vozidel se zúčastnili krom novinářů i zástupci všech složek integrovaného záchranného systému, kteří popřáli zdravotnickým záchranářům, aby ke svým pacientům dorazili vždy bezpečně a včas.

 

Vítězslav Sladký
manažer vnějších vztahů a PR  ZZS Pk