logo

S leteckou záchrankou v Ústeckém kraji pomůže policii armáda, nasadí své vrtulníky do doby, než bude provozovatel LZS vybrán znovu

ČRÚstecký kraj - 10.12.2016

Se zajištěním letecké záchranky v Ústeckém kraji pomohou policii i armádní vrtulníky. Létat by měly hlavně z letiště v Plzni a Bechyni. Ministerstvo zdravotnictví nemohlo uzavřít smlouvu s vítěznou firmou na provozování letecké záchranné služby v Ústeckém kraji, protože tendr u antimonopolního úřadu napadla konkurenční společnost.

Minimálně v lednu budou proto do Ústeckého kraje létat policejní vrtulníky z Prahy. Podle mluvčího Generálního štábu Jana Šulce by měly armádní vrtulníky létat hlavně na jihozápad Středních Čech, aby měla policie volné ruce pro Ústecký kraj.

„Byla provedena předchozí analýza zásahů, doletových časů. Je optimální, abychom policii uvolnili prostředky. Ze stanovišť v Plzni a Bechyni můžeme zasahovat i v jihozápadní části Středočeského kraje,“ říká mluvčí Generálního štábu Jan Šulc. V případě potřeby by armádní stroje mohly létat i do Krušných hor.


„Vzhledem k tomu, že ÚOHS předběžným opatřením zakázal uzavření smlouvy pro provozování vrtulníků letecké záchranné služby na základně v Ústí nad Labem, protože pochyboval o mimořádně nízké nabídkové ceně, rozhodl jsem se toto rozhodnutí o výběru zrušit. Nová hodnotící komise teď tedy znovu posoudí tuto část veřejné zakázky. Věřím, že je to nejrychlejší cesta k dořešení celé věci,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.


 

Zákon spojuje s novým posouzením a hodnocením nabídek (§ 79 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách), povinnost zadavatele nabídky buď posoudit a hodnotit sám nebo ustanovit jinou hodnotící komisi. Proto v souladu se zákonem bylo navrženo ustavení meziresortní hodnotící komise. Komise je devítičlenná, dvě třetiny členů hodnotící komise mají příslušnou odbornost ve vztahu k předmětu veřejné zakázky. Jsou nominováni z Ministerstva zdravotnictví ČR, Ministerstva dopravy ČR, Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva obrany ČR.

Navržení členové hodnotící komise:
1. Mgr. Jan Bačina Ministerstvo zdravotnictví
2. Ing. Vladimír Soldán, Ph.D. Úřad pro civilní letectví
3. pplk. MUDr. Zdeněk Pašek Agentura vojenského zdravotnictví
4. Ing. Pavel Beran Ministerstvo obrany
5. plk. Ing. David Pouč HZS Královehradeckého kraje
6. kpt. Ing. Jan Krámek Letecká služby Policie ČR
7. MUDr. Jan Marounek MBA Ministerstvo zdravotnictví
8. Mgr. Michaela Povolná Ministerstvo zdravotnictví
9. JUDr. Marcela Rohlíková Ministerstvo zdravotnictví

Náhradníci za členy hodnotící komise:
1. Ing. Josef Pospíšil Úřad pro civilní letectví
2. mjr. Ing. Petr Šafařík Ministerstvo obrany
3. JUDr. Eva Burešová Ministerstvo obrany
4. plk. Ing. Lenka Rašovská GŘ HZS ČR
5. Ing. Zdeněk Balcar Letecká služba Policie ČR
6. MUDr. Irena Červenková Ministerstvo zdravotnictví
7. Mgr. Radovan Vítek Ministerstvo zdravotnictví
8. Mgr. Radim Bureš Ministerstvo zdravotnictví
9. Ing. Václav Tůma Ministerstvo zdravotnictví

Poté, co toto složení komise dnes odsouhlasila Vláda ČR, bude komise svolána v nejbližším možném termínu.

Info Ministerstvo zdravotnictví ČR