logo

Zábavní pyrotechnika do rukou dětí nepatří!

Jihočeský kraj - 31.12.2016

Blíží se oslavy konce roku, které jsou spojeny s nákupem zábavní pyrotechniky. Ohňostroje k Silvestrovskému veselí neodmyslitelně patří. Bohužel si manipulace s pyrotechnikou každoročně vyžádá řadu zranění, z nichž některá jsou velmi závažná a mohou zanechat trvalé následky na celý život…

„Dne 29.12.2016 vyjížděli českobudějovičtí záchranáři k zranění způsobenému zábavní pyrotechnikou. Úraz desetiletého chlapce, kterému vybuchla v ruce petarda, byl na Zdravotnické operační středisko ZZS JčK nahlášen ve 14. hodin.

Záchranáři na místě zjistili, že hoch při explozi utrpěl ztrátová poranění prstů a dlaně ruky. Po ošetření, aplikaci tišících léků a léků proti bolesti byl malý pacient transportován na traumatologickou ambulanci Nemocnice České Budějovice.“

Jen v loňském roce, během Silvestrovské noci, bylo výjezdovými skupinami ZZS JčK ošetřeno 11 osob zraněných zábavní pyrotechnikou. Dovolím si tedy apelovat na všechny, aby při manipulaci i se zdánlivě bezpečnou pyrotechnikou dbali na základní bezpečnostní pravidla a vyhnuli se tak závažným komplikacím.


· K manipulaci s pyrotechnickými výrobky přistupujte vždy s velkým respektem!
· Nakupujte pouze certifikované pyrotechnické výrobky a při jejich používání se důsledně řiďte návodem, který musí být v českém jazyce.
· Nemanipulujte s pyrotechnikou, pokud jste pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek.
· Odpalujte pyrotechniku pouze na otevřeném prostranství, v bezpečné vzdálenosti od lidí i zvířat!
· O tom, jak se chovat na místě, kde je odpalována zábavní pyrotechnika poučte i své děti.
· Zakoupené pyrotechnické výrobky ukládejte mimo dosah dětí!
· Dětem do patnácti let pyrotechnika do ruky nepatří!
· Pamatujte na to, že při hoření pyrotechnických směsí vzniká teplota až několik tisíc stupňů celsia!
· Při selhání odpalu vždy vyčkejte minimálně 10 minut (nebo dle návodu i více), než začnete s pyrotechnickým výrobkem znovu manipulovat!
· Selhanou zábavní pyrotechniku zlikvidujte v souladu s návodem k použití!


 

 

Bc. Petra Kafková
tisková mluvčí
Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje