logo

Úspěšná resuscitace ve spolupráci s hasiči v obci Novosedly

Jihomoravský kraj - 2.2.2017

Poslední den v lednu přijalo operační středisko ZZS JmK tísňovou výzvu o náhlém bezvědomí muže v obci Novosedly. Operátorka zahájila s volajícími ihned telefonicky asistovanou resuscitaci a současně vyslala tým ZZS.

Operační středisko ZZS ihned aktivovalo záchranný řetězec first respondera s AED. Pro tuto adresu byla nejbližší dostupná pomoc first respondera prostřednictvím jednotky SDH Drnholec a proto KOPIS HZS JmK ihned vyslal tuto jednotu. Hasiči po příjezdu na místo převzali resuscitaci a použili automatizovaný externí defibrilátor, který vyhodnotil srdeční aktivitu jako vhodnou k podání výboje.

Hasiči prováděli kvalitní resuscitaci za pomocí AED, rozšířenou o ventilaci pomocí ambuvaku a kyslíku. Druhý výboj byl úspěšný a u pacienta došlo k obnovení oběhu. Zdravotnická záchranná služba přijela k pacientovi, který díky rychlé pomoci všech zachránců již byl po úspěšné resuscitaci. Náš tým pacienta převzal do péče a následně jej transportoval na koronární jednotku do Brna.


31.1.2017  ve 14.15 hod. vyhlásilo operační středisko HZS JmK poplach jednotce SDH Drnholec. Vyslalo ji k resuscitaci muže, který zkolaboval v obci Novosedly. Poplachovou SMS zprávu obdržel v práci také člen jednotky Jan Vermeš. Jeho kroky však nevedly na požární zbrojnici vzdálenou cca 5km od zaměstnání. Díky své poloze se rozhodl odjet přímo na místo události.

Jan Vermeš podle adresy události zjistil, že k místu události má kratší cestu než do hasičské zbrojnice. V zasněžených podmínkách mu cesta trvala asi 2 minuty. Postižená osoba se nacházela v budově Obecního úřadu. Při příjezdu na místo se o resuscitaci pokoušel také kolemjdoucí lékař. Společnými silami prováděli asi 9 minut nepřímou srdeční masáž.

V resuscitaci následně pokračovala jednotka z Drnholce, která k tomu využila automatizovaný externí defibrilátor a nasadila kyslíkovou terapii. Muže se podařilo vzkřísit a po příjezdu posádky ZZS byl předán do odborné péče.

I díky včasné pomoci dobrovolného hasiče tak záchrana proběhla úspěšně a zasahující lékařka ZZS zhodnotila celkovou práci jednotky za velice odbornou a maximálně účelnou, uvedl Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JmK


 

Tento případ je jen dalším dokladem důležitosti systému rozšíření AED v JmK, kterému se ZZS intenzivně věnuje. Díky včasné aktivaci pomoci a kvalitní resuscitaci za pomoci AED se již podařilo zachránit mnoho životů a právě tento pacient je dalším z řady osob zresuscitovaných ještě před příjezdem ZZS. Všem, kteří přispěli za záchranu pacienta, patří poděkování.

Tiskové oddělení ZZS JMK