logo

Letečtí záchranáři z Ostravy cvičili speciální činnosti

Moravskoslezský kraj - 10.2.2017

V uplynulých dnech (8. a 9. února) probíhal na hlučínské štěrkovně výcvik speciálních činností týmu letecké záchranné služby Ostrava.

Metodická cvičení této skupiny pracovníků se konají pravidelně, neboť jsou to právě oni, kdo v případě potřeby zasahují na území našeho kraje v situacích, při nichž je pacient v obtížném terénu nebo špatně dosažitelný pro pozemní posádky.Teoretická příprava v učebně, detailní seznámení se s vybavením i samotné praktické zaměstnání však byli výjimečné.

Jednalo se totiž o první nácvik s novým provozovatelem vrtulníku, kterým je v Ostravě od 1. ledna 2017 společnost Helikopter Air Transport. Poprvé se tak secvičovali moravskoslezští letečtí záchranáři s novými piloty, stejně jako s částečně odlišnými postupy. Mezi trénovanými činnostmi bylo přistávání v šikmém terénu a také práce v podvěsu. Záchranáři při ní cvičili sladění postupu a techniku práce bez tzv. vysazovače na palubě vrtulníku. Pilot je v takovém případě naváděn záchranářem, který se nachází mimo samotný stroj, pomoci vysílačky.

Speciální činnosti využívají letečtí záchranáři několikrát ročně v horských oblastech. Také z těchto důvodů se nácviků kromě téměř dvou desítek záchranářů a lékařů ZZS MSK, účastnili v obou dnech rovněž vždy dva členové horské služby z HS Beskydy a HS Jeseníky.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK