logo

Mobilní aplikace Záchranka pomohla lokalizovat zraněného paraglidistu na Náchodsku

Královehradecký kraj - 26.2.2017

V neděli krátce před 14 hodinou přijalo operační středisko Královéhradecké záchranky informaci o havárii paraglidisty v blízkosti obce Žďárky na Náchodsku. Dle volajícího se muž nacházel v blízkosti lesa, směrem k hranicím s Polskem.

Díky duchapřítomnosti druhého paraglidisty, který aktivoval tísňovou linku 155 pomocí mobilní aplikace Záchranka, byl zraněný muž rychle a přesně lokalizován. Paraglidista, který utrpěl závažnější poranění a se svědky události trvale komunikoval, se nacházel několik desítek metrů na území Polska. Operátoři tísňové linky ihned na pomoc vyslali záchranářskou posádku spolu s lékařem ze základny v Náchodě. Zároveň kontaktovali operační středisko polských kolegů ve Walbrzychu a společně koordinovali příjezd záchranných složek z české i polské strany.

Díky přeshraniční spolupráci záchranářů z obou států, mohla být zraněnému poskytnuta rychlá a komplexní přednemocniční péče. Dvaatřicetiletý muž byl po stabilizaci zdravotního stavu převezen do traumacentra Fakultní nemocnice v Hradci Králové, mimo jiné s podezřením na poranění zad a pánve.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK