logo

Kdo ochrání záchranáře?

Ústecký kraj - 4.3.2017

Reagujeme na událost ze dne 27. února 2017, která se přihodila kolegům ze ZZS Libereckého kraje – článek „V sanitce se střílelo!“

Také se zabýváme problematikou vzrůstající agresivity pacientů a volajících na tísňovou linku 155 vůči zasahujícím posádkám, ale také samotným operátorům vyřizující tísňová volání.

Co je příčinou, proč se tak v současnosti děje?

Je důležité označit a ukázat, kým jsme nejčastěji takto napadáni. Jsou to osoby často pod vlivem alkoholu nebo drog, jednotlivci či skupiny sociálně vyloučených etnik, bezdomovci nebo pacienti s psychiatrickou anamnézou. Dále také osoby, které ve stresu a často z důvodu neznalosti systému fungování přednemocniční neodkladné péče a urgentní medicíny napadají záchranáře.

Operátoři tísňové linky jsou pak vystavováni nadávkám jen proto, že potřebují dostatek informací, co a kde se stalo. To často přivádí volající k verbální agresi a napadání slovy, které nelze publikovat.

Systémové opatření ze strany ZZS a ZOS

Při konfliktním hovoru je zdravotnickým operačním střediskem volána na místo policie, aby zajistila záchranářům potřebnou ochranu.

Je to nedávno, kdy některé záchranné služby uvažovali o pořízení taktických neprůstřelných vest do vybavení výjezdových skupin.

Jsme také lidé. Jsme ale především profesionální zdravotničtí záchranáři.

Kdo ochrání a případně zachrání nás nebo Vás?

Text ZZS Ústeckého kraje