logo

Proběhlo slavnostní uvedení do provozu dostavby výjezdové základny ZZS ZK ve Valašském Meziříčí

Zlínský kraj - 23.3.2017

Slavnostní otevření nových garáží výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje ve Valašském Meziříčí se uskutečnilo v úterý, 21. 3. 2017 za přítomnosti hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, ředitele Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josefa Valenty představitelů města Valašské Meziříčí a dalších hostů. Výstavbou nového objektu zde došlo k rozšíření výjezdové základny o tři garážová stání i souvisejícího zázemí. Investorem stavby za 7,7 milionu korun byl Zlínský kraj.

„Složky integrovaného záchranného systému nabývají v naší společnosti stále většího významu. Práce záchranářů si velmi vážím, neboť je velmi náročná a stresující a ne každý je schopen ji vykonávat. Věřím, že tato nová přístavba bude dobře sloužit svému účelu a místní záchranáři se zde mezi jednotlivými výjezdy budou dobře cítit,“ uvedl hejtman Jiří Čunek.

V nové přístavbě garáží, která byla se stávajícím objektem základny propojena zastřešeným krčkem, budou parkovat vozidlo pro hromadná neštěstí, náhradní sanitní vozidlo a doprovodné vozidlo lékaře. Tím se zajistí vhodné teplotní podmínky pro parkování vozů, které jsou nezbytné s ohledem na jejich vybavenost léčivy a zdravotnickým materiálem. Auta doposud parkovala na venkovním parkovišti před výjezdovou základnou. Dále se zde nachází sociální zařízení pro personál a další provozní místnosti (prádelna, sklad pneumatik a zahradní techniky). Rozšíření se dočkaly také skladovací prostory pro zdravotnický materiál určený pro zásah při hromadných neštěstích. Ve spojovacím krčku je umístěn záložní zdroj – dieselgenerátor pro případy výpadku proudu.

Zlínský kraj, který je zřizovatelem Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, v posledních letech postavil několik nových výjezdových základen záchranky na svém území. Dokončením základny v Suché Lozi na podzim loňského roku došlo k úplnému pokrytí území kraje záchrannou službou v požadovaném dojezdovém časovém limitu (20 minut). Kraj mimo to významné prostředky investuje také do obměny vozového parku, zdravotnických přístrojů i modernizace komunikačního systému operačního střediska krajských záchranářů.

Foto ZZS ZK, KÚ ZK

Jan Vandík, Krajský úřad Zlínského kraje