logo

Složky IZS cvičily v Brně záchranu cestujících z havarovaného letounu

Jihomoravský kraj - 24.3.2017

Letadlo L410 pojíždí po dojezdové dráze brněnského letiště. Náhle dojde ke střetu s letištním autobusem, který se vyhýbá parkujícímu letadlu na odbavovací ploše. Při nárazu je zlomeno pravé křídlo letadla a letoun začne hořet. Zalarmovány jsou všechny složky IZS, které spolupracují na záchraně cestujících.. Takový byl scénář taktického cvičení složek IZS, konaného dne 23.03.2017 .

Jeho cílem bylo ověřit schopnosti velitelů jednotek PO v řízení sil a prostředků při mimořádné události letecké nehody, jejich koordinace a seznámení cvičících záchranářů s problematikou zásahu v areálu letiště Brno.

Fiktivní hromadné neštěstí se odehrálo ve 13 hodin v areálu Letiště Tuřany. Na místo jako první dorazily jednotky HZS, které začaly s hašení letounu. Následovalo je celkem 13 posádek ZZS JmK, které postupně ošetřily 50tku pacientů. Zraněné zdravotníci třídili dle úrovně postižení zdraví a rozváželi do brněnských nemocnic a do Vyškova podle priorit odsunu. Jeden z cestujících na místě zraněním podlehl. 18 cestujících utrpělo těžká poranění a bylo transportováno převážně na simulovaný urgentní příjem na požární stanici Brno-Líšeň. Pro převoz lehce zraněných pacientů byl vyčleněn autobus. Přímo na brněnském letišti bylo zřízeno mobilní operační středisko.