logo

Výcvik moravskoslezských leteckých záchranářů v areálu štěrkovny u Hlučína

Moravskoslezský kraj - 24.3.2017

V těchto dnech (23. a 24. března) se v areálu štěrkovny u Hlučína koná výcvik leteckých záchranářů ZZS MSK. Metodická cvičení této specifické skupiny pracovníků probíhají pravidelně, neboť jsou to právě oni, kdo v případě potřeby zasahují na území našeho kraje v situacích, při nichž je pacient v obtížném terénu nebo špatně dosažitelný pro pozemní posádky.

Po změně provozovatele letecké záchranné služby, k níž došlo v lednu 2017, se tým účastnil několika výcviků speciálních činností a vysazení zdravotnického týmu v nepřístupném terénu, kde nelze přistát. Nový provozovatel, Helikopter Air Transport, používá lehce odlišnou techniku zásahu bez vysazovače na palubě. Nutné je proto dosáhnout secvičení a souhry celého zasahujícího týmu, tak, aby byl zásah precizní, dobře zorganizovaný a bezpečný. Ukončením dnešního výcviku se tým LZS stane opět plně kompetentním zasahovat v nepřístupném terénu s použitím speciálních technik – podvěsu.
VIDEO zde.
Speciální činnosti využívají letečtí záchranáři několikrát ročně, a to především v horských oblastech. Také z těchto důvodů se nácviků kromě pilotů, téměř dvou desítek zdravotnických záchranářů a lékařů ZZS MSK, účastnili v obou dnech rovněž vždy členové horské služby.

Spolupráce zdravotnické záchranné služby a horské služby je velmi úzká a obě strany jsou nyní opět secvičeny a připraveny ke společným zásahům v horách.

Pravidelná příprava leteckých záchranářů bude samozřejmě pokračovat a před započetím letní sezóny je v plánu provedení výcviku záchrany z vodní hladiny.

Velké díky patří opět městu Hlučínu a vedení příspěvkové organizace SAK Hlučín za vstřícnost při realizaci proběhlého metodického zaměstnání.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK