logo

Záchranáři v Ostravě hostili zahraniční návštěvníky

Moravskoslezský kraj - 25.3.2017

Ostravští záchranáři hostili během uplynulého pracovního týdne na své základně v Ostravě-Zábřehu zahraniční návštěvníky. Jednalo se o delegáty mezinárodního projektu s názvem „Společně s hendikepovanými proti mimořádným událostem“.

Pracovníci z České republiky, Polska, Turecka a Bulharska se v rámci zmíněného projektu věnují zkvalitňování přípravy na krizové situace a mimořádné události u fyzicky, zrakově a sluchově postižených osob. Projekt se zaměřuje na vhodné chování postižených i na přístup záchranářů k této skupině zasažených při zemětřeseních, povodních a požárech. Záměrem je sběr informací o potřebách a specifických rysech v chování postižených při mimořádných událostech a vytvoření výukových materiálů řešících jejich potřeby.
Exkurze - OVA. IMG_20170322_162022_resized_20170322_043322818
Součásti několika denního programu, který probíhal pod záštitou Handy Clubu Ostrava, byla také exkurze skupiny řešitelů projektu u záchranářů. Účastníci si samozřejmě prohlédli zásahovou techniku včetně vrtulníku, a to i s výkladem o základních činnostech posádek ZZS a další informace. Živě diskutovali o problematice zásahů zdravotnické záchranné služby u mimořádných událostí, i v běžném provozu, se zaměřením na ošetřování handicapovaných pacientů.

Výsledky mezinárodního projektu mohou v budoucnu pomoci při řešení krizových situací nejen samotným pacientům se specifickým postižením, ale rovněž zasahujícím záchranářům.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK