logo

Náročný, čtyři a půl hodiny trvající zásah leteckých záchranářů v údolí Bílé Opavy

Moravskoslezský kraj - 27.3.2017

Letečtí záchranáři z Ostravy mají za sebou obtížný, čtyři a půl hodiny trvající zásah v horách. V neděli 26. března po patnácté hodině byli informováni o vážném úrazu turistky v Jeseníkách. K události došlo na obtížně přístupném místě v údolí Bílé Opavy, kde navíc stále panují zimní podmínky.

Hned dva dny poté, co byly posádky LZS Ostrava po vynucené přestávce v rámci cvičení opět připraveny k provádění speciálních činností, tak museli záchranáři své dovednosti použít při skutečném zásahu.

Vrtulník dorazil na pomoc před půl čtvrtou, to už ale u zraněné osmadvacetileté ženy byli horští záchranáři a poskytovali předlékařskou pomoc. Pacientka, která se pohybovala terénem na zcela zledovatělém povrchu, spadla z výšky asi 15-20 metrů ze srázu.

Záchranáři k místu události vysadili lékaře, kterého museli do hlubokého údolí spustit z vrtulníku na padesátimetrovém laně. Postižená byla při vědomí, pádem si však přivodila poranění páteře a horní končetiny. Po prvotním lékařském ošetření a uložení do vakuové matrace ji vrtulník v podvěsu přepravil ke stanici horské služby na Ovčárně, kde záchranáři provedli další léčebné úkony a ženu převzali na palubu stroje. V devatenáct hodin byla pacientka předána do péče týmu urgentního příjmu olomoucké Fakultní nemocnice. Na domovskou základnu v Ostravě se posádka vrátila ve tři čtvrtě na osm.

Bílá Opava I, 26.3. Bílá Opava II., 26.3.

foto HS Jeseníky

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK