logo

Ve Špindlerově Mlýně v noci po nárazu do tribuny zemřel mladý muž

Královehradecký kraj - 29.3.2017

Krátce po půlnoci spěchali záchranáři spolu s lékařem ze základny Vrchlabí na pomoc třicetiletému muži, který se těžce zranil v areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Podle prvních informací z místa muž údajně sjížděl ze svahu na matraci, která má paradoxně ztlumit případný náraz lyžaře do překážky. Jízdu ale nezvládl a ve vysoké rychlosti zcela nekoordinovaně narazil do konstrukce tribuny.

Zraněnému, který byl bezprostředně po nehodě v bezvědomí, poskytli prvotní ošetření přivolaní pracovníci Horské služby. Ti jej spolu se svědky okamžitě začali resuscitovat. Po příjezdu posádek záchranné služby zdravotníci rozšířili základní resuscitaci o využití všech potřebných léků a přístrojového vybavení. Přes veškeré úsilí všech zúčastněných záchranářů se ale nepodařilo obnovit srdeční činnost zraněného muže a zasahující lékař musel konstatovat jeho smrt.

Znovu se ukázalo, jak nebezpečná může být jízda ze svahu na různých sportovních náčiních a pomůckách, které k tomu nejsou určeny. V minulosti byly zaznamenány smrtelné nehody při jízdě z kopce např. na raftu, člunu apod. Ty dokáží cestou z kopce vyvinout značnou rychlost, přičemž je velmi obtížné až nemožné je řídit nebo brzdit.

ilustrační foto Horská služba ČR

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK