logo

Peníze, nebo život? Záchranáři bojují s byrokracií Všeobecné zdravotní pojišťovny

Plzeňský kraj - 31.3.2017

Záchranáři mají obavu, že kvůli byrokracii úředníků Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP) může dojít k ohrožení životů a zdraví pacientů. VZP podle nich hledá úspory na zcela nesprávném místě.

A co se konkrétně jedná? Zdravotnická záchranná služba poměrně často vyjíždí k pacientům, kterým již nemůže pomoct, což se ovšem zjistí až po dojezdu na místo události. Jde například o úrazy neslučitelné se životem, ale také o případy, kdy laik není schopen během hovoru se zdravotnickým operačním střediskem rozpoznat jisté známky smrti. Běžnou praxí je, že pokud lékař ze záchranky nezahajuje resuscitaci ani pacienta zjednodušeně řečeno nijak neléčí, předá administrativu spojenou s prohlídkou těla zemřelého koronerovi a uvolní se k dalšímu výjezdu. Takový postup doporučuje i Ministerstvo zdravotnictví ČR, Česká lékařská komora a Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR. VZP s ním ovšem nesouhlasí a pod pohrůžkou neproplacení výjezdů nutí lékaře ZZS k provádění prohlídek těl zemřelých. Záchranáři upozorňují, že mohou administrativními úkony zbytečně ztrácet čas a následně chybět u kriticky nemocných pacientů.

„Nedávno jsme zasahovali u tragické srážky vlaku s osobním automobilem, kdy bohužel zahynuly tři osoby. Nedovedu si vůbec představit, že náš lékař čeká na místě neštěstí několik hodin, než torza těl zdokumentuje policie, pak ohledává zemřelé a následně vyplňuje listy o prohlídce zemřelého,“ říká tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Martin Brejcha. „Popírá to smysl rendez vous systému, který je postavený na tom, že lékař provede život zachraňující úkony a uvolní se pro potřeby dalších pacientů. Musíme brát také na vědomí, že v některých méně osídlených oblastech se často jedná o jedinou lékařskou výjezdovou skupinu, která je schopná dorazit k nemocným do dvaceti minut.“

Záchranáři navíc upozorňují, že VZP nepřistupuje ke všem poskytovatelům přednemocniční neodkladné péče stejně. Prohlídku těl zemřelých neprovádějí (zcela správně) ani lékaři letecké záchranné služby, kterou provozuje v Plzeňském a sousedním Karlovarském kraji Armáda České republiky. „Je nepředstavitelné, že by jim nebyl proplacen vzlet jen proto, že neprovedli prohlídku těla zemřelého,“ dodává Brejcha. Krajští zdravotničtí záchranáři nechtějí nechat dojít situaci tak daleko, až někdo z pacientů zemře jen proto, že lékař trávil čas u člověka, který zemřel několik hodin před jejich příjezdem, a doufají, že zdravý rozum zvítězí nad byrokracií.

 

Vítězslav Sladký,
manažer vnějších vztahů a PR
Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje